Brioche på olivolja

Brioche på olivolja
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Brioche på olivolja

10 ingredienser

1 h + jästid

”Nötiga, fruktiga och friska toner från olivoljan ger den här briochen något speciellt, sen kan man även göra den mjölkproteinfri om man vill. Brioche på olivolja ger ett lätt och luftig bröd, det näst intill smälter i munnen när man äter den.” /Alexander Pelli

TIPS! Det går att byta mjölken mot ägg om man inte vill använda mjölk.

Ingredienser

portioner limpa

Brioche

  • 160 g vetemjöl [2,6 dl]
  • 40 g fullkornsdinkelmjöl [0,7 dl]
  • 12 g jäst
  • 50 g mjölk [0,5 dl]
  • 50 g ägg [ca 1]
  • 20 g strösocker [1,5 msk]
  • 5 g salt [4 krm]
  • 100 g olivolja (fruktig) [1,1 dl]
  • ägg (till pensling)
  • olivolja (till formen)

Gör så här

  1. Blanda allt utom olivoljan långsamt i ca 6-8 minuter tills den börjar bli följsam och skapa en ”boll” i maskinen.
  2. Skrapa av degen från kroken och under långsam blandning tillsätter du en femtedel av oljan och blandar tills degen absorberat oljan, ca 2 minuter. Upprepa tills all olja är inblandad.
  3. Lägg degen i en förslutbar låda och låt stå i rumstemperatur i ca 30-60 minuter, den ska ha börjat jäsa. Tryck ut degen och vik ihop igen, lägg sedan tillbaka degeni lådan och stäng locket. Låt ligga i kylen 8-12 timmar.
  4. Efter att degen legat i kylen trycker du ut degen på lätt mjölat bakbord. Rulla sedan ihop till en limpa och låt jäsa övertäckt i avstängd ugn ca 2-3 timmar. Testa även att göra hamburgerbröd eller frallor på den!
  5. När briochen är färdigjäst sätter du på ugnen på 220 grader varmluft.
  6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  7. När ugnen blivit varm och första penslingen torkat kan du välja att snitta den, sedan penslar du den igen och stoppar in den i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 180 grader och baka i 30 minuter.
  8. Ta ut ur formen och täck med en handduk eller njut av den varm!