Bräserat lammlägg

koket.se
Bräserat lammlägg
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Bräserat lammlägg

37 ingredienser

30 m

Bräserat lammlägg med grön sparris kan bli ett gott inslag i påsk.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammlägg

  • 4 lammlägg
  • 1 gul lök
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 färska lagerblad
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 tomater
  • 2 dl rött vin
  • vatten

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 5 svartpepparkorn
  • 4 färska lagerblad
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk sherryvinäger
  • 4 dl rött vin (fylligt)
  • 1 l viltfond (eller oxfond)
  • salt
  • 2 msk majsstärkelse (redning)
  • 1 msk vatten (redning)

Örtmajonnäs

  • 1 ägg
  • salt
  • vinäger
  • 2 dl olja
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl gräslök

Tillbehör

  • 400 g potatis
  • 200 g smör, brynt (till potatiskokningen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 4 färska lagerblad
  • 100 g rapsskott
  • 1 äpple
  • 8 gröna sparrisar
  • salt

Servering

  • gräslök, finhackad

Gör så här

Lammlägg

  1. Stek köttet hårt i en stekpanna så att det får en fin färg.
  2. Lägg sedan ner köttet i en form och med övriga ingredienser.
  3. Baka i ugnen på 120 grader i ca 4 timmar, eller till köttet är mört och släpper ifrån benet.

Sås

  1. Skala och dela löken och vitlöken i små bitar.
  2. Färs löken tillsammans med peppar och örterna.
  3. Tillsätt tomatpuré när löken är mjuk och fräs i ytterligare 5 minuter.
  4. Häll på vinäger samt vin och låt koka till hälften.
  5. Tillsätt fonden och låt koka ner till hälften.
  6. Sila sedan av såsen, smaka upp med salt och red till önskad konsistens.

Örtmajonnäs

  1. Mät upp ägg, salt och vinäger i ett litermått eller en glasliknande behållare. Toppa sedan med olja.
  2. Ställ försiktigt i en stavmixer. Mixa samtidigt som du för stavmixern uppåt, då blir majonnäsen klar på 10 sekunder.
  3. Smaka av med örter och ifall majonnäsen behöver mer salt eller syra.

Tillbehör

  1. Koka potatisen i vatten med smör, vitlök, örter och salt tills de är mjuka.
  2. Rosta löken i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter, eller tills den har fått fin färg.
  3. Stek rapsskotten i en stekpanna med lite salt och smör. Vänd i tärnat äpple i slutet.
  4. Stek sparrisen i en torr stekpanna på medelhög värme med endast salt. Vänd dem när de har fått fin färg.

Servering

  1. Toppa sparrisen med örtmajonnäsen och finhackad gräslök.
  2. Servera sparrisen till lammläggen och såsen.