Bräserad kalvstek med äppellingon

Bräserad kalvstek med äppellingon
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Bräserad kalvstek med äppellingon

24 ingredienser

1 h

Bräserad kalvstek med potatis, spetskål, blomkål, gräddsås och äppellingon blir en rustik och god middag att njuta av i höst. Rätten bjuder på en perfekt balans mellan sött, syrligt och krämigt!

Ingredienser

portioner

Kalvstek

  • 1 kg kalvstek (svensk)
  • 1 msk smör (eller olivolja)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • timjankvist
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde (eller sojagrädde)
  • 1 tsk dijonsenap
  • maizenaredning

Äppellingon

  • 2 äpplen (svenska t.ex. Aroma)
  • 3 msk rårörda lingon (eller lingonsylt)

Tillbehör

  • 8 potatis Amandine
  • 1 spetskål
  • 1 blomkål
  • 1 msk sirap
  • 1 dl olivolja
  • 1 knippe persilja (spara lite till garnering)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Kalvstek

  1. Dela gärna kalvsteken på längden så att det blir två bitar.
  2. Bryn köttet i en stekgryta med smör.
  3. Skär grönsakerna fint och lägg ner det i grytan.
  4. Strö i kryddorna och slå på vin, buljongen och vatten.
  5. Låt bräsera med locket på i ca 1 timme beroende på köttets tjocklek. Köttet ska komma upp i 70 grdaer och serveras väl bräserat.
  6. Lyft upp kötten och sila skyn genom en sil.
  7. Tillsätt grädde i skyn och koka ihop.
  8. Smaksätt såsen med salt, eventuellt mer nymald vitpeppar samt senap och red av med lite maizenaredning till simmig konsistens.

Äppellingon

  1. Hyvla äpplen tunt.
  2. Blanda försiktigt äpplen med lingon.

Tillbehör

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Skär spetskål och blomkål i klyftor och lägg på en plåt.
  3. Salta och ringla lite sirap över.
  4. Rosta i ugnen på 175 grader i 20 minuter så att det tar lite färg men har lite kärna kvar.
  5. Mixa olivolja med persilja till en slät olja. Allt går inte åt, men det går bra att använda till vinägretter och liknande senare.
  6. Mosa potatisen grovt.
  7. Vänd ner blomkålen och spetskålen i persiljeoljan och lägg det på potatisen.
  8. Garnera med lite persilja.

Dryckestips! Mezzacorona Trentino, art nr 5411.