Boxty

koket.se
boxy
Jens Linder
Jens Linder

Boxty

10 ingredienser

20 m

"De här irländska potatisplättarna är bra till frukost eller brunch. De kan serveras med stekt eller grillat fläsk, bacon, tofu, tomater eller vad man vill." /Jens Linder

Ingredienser

portioner
  • 3 dl mjölig potatis, råriven
  • 4 potatisar, kokta (normalstora)
  • 2 dl vetemjöl [ca 120 g]
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl havredryck
  • 2 msk matolja

Topping

  • fläsk, stekt eller grillat (eller bacon)
  • tofu, stekt eller rökt
  • tomat

Gör så här

  1. Kan förberedas
    Skala den råa potatisen och riv den på rivjär­nets grova sida. Lägg rivet i en handduk, snurra den till en boll och vrid sedan ur så mycket vätska som möjligt.
  2. Mosa den kokta potatisen noga med en gaffel.
  3. Häll mjöl, salt och bakpulver i en rymlig bunke. Rör ner både den rårivna och den kokta potatisen. Blanda noga. Rör till sist ner havremjöl­ken.
  4. Lagas ute
    Hetta upp oljan i en stekpanna, wok eller på en stekhäll på medelhög värme. Droppa i cirka 0,5 dl smet per plätt och stek 3–4 minuter på varje sida, tills de får en vacker färg och blir frasiga och lite fluffiga. Håll dem varma.
  5. Servera plättarna med önskad topping.