Bovetecrêpes med persiljepesto, crunchy sallad och ketchup

Bovetecrêpes med persiljepesto, crunchy sallad och ketchup
Foto: Erik Olsson

Bovetecrêpes med persiljepesto, crunchy sallad och ketchup

Av: Maximillian Lundin

Från: Malou efter tio

13 ingredienser

Matiga crêpes gjorda på bovete och dinkel.

Recept och bild ur boken Miljödieten

Tips! Du kan servera crêpesen på flera sätt:

Byt ut halva mängden persiljepesto mot 50 g parmesanost (lakto-vegetarisk rätt) eller om du vill använda kött, mot 150 g lufttorkad skinka.

Ingredienser

portioner

Bovetecrêpes

  • 3 dl hela bovetekorn (250 g) blötlagda i 5 dl vatten (500 g) i 6-8 timmar
  • 3 dl hela dinkelkorn (250 g) blötlagda i rikligt med vatten i 6-8 timmar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g olja, till stekning

Crunchy sallad

  • 2 morötter (stora)
  • 1 knippe grön sparris [250 g]
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 2 msk olivolja
  • 0,25 tsk havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • 2 dl husketchup
  • 1,5 dl persiljepesto

Gör så här

Bovetecrêpes

  1. Skala vitlöken till crêpesen. Sila av bovetet och spara vattnet. Sila av dinkelkornen men släng blötläggningsvattnet. Skölj bägge grynen noga.
  2. Mixa dem med bovetespadet, vitlöken och saltet på
  3. högsta hastighet till en gröt. Späd med mer vatten om det blir för
  4. tjockt. Gör en liten provstekning med 1 tsk smet om du känner
  5. dig osäker. Pannkakan ska bli frasig och några millimeter tjock.
  6. Är den för tjock, tillsätt lite vatten i smeten och vispa runt. Se bara
  7. upp så att den inte blir för tunn, tillsätt i så fall mer bovetemjöl eller dinkelmjöl.
  8. Stek pannkakorna en och en i en stekpanna i kokosfett eller olja på
  9. medelvärme. Vänd dem inte förrän de är helt brynta på nersidan, annars kan de gå sönder när du vänder dem. Lägg dem på hög på en tallrik efterhand som de är färdiggräddade. Håll dem varma.

Crunchy sallad

  1. Skala ner morötterna helt i långa band. Strimla sparrisen på snedden
  2. så tunt det går. Rosta solrosfröna i 3–4 minuter i en torr het panna. Lägg morötter, sparris och solrosfrön i en skål och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.

Servering

  1. Stryk ut 1 msk pesto på varje pannkaka och rulla ihop dem. Dela alla crêpes på mitten och fördela på tallrikar. Ät dem ljumma med sallad och ketchup.