Bovetebiffar med myntasås och rostade rotfrukter

40 m
4
Bovetebiffar med myntasås och rostade rotfrukter
Foto: Linus Hallgren

Snälla, testa den här rätten! Du behöver inte ens rulla egna bollar, köp färdiga vegetariska bollar om du vill. I det här fallet är det verkligen tillbehören som gör det. Om du bara visste hur god kombinationen potatis, palsternackor och päron är. Och tillsammans med myntasås?! Nä, det är bara för mycket. /Mattias

Tips! Använda glutenfritt bröd i såsen, eller hoppa över brödet för en glutenfri middag!

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

2 december 2016
40 m
4

Du behöver

Bovetebiffar med valnötter

  • 2 dl helt bovete
  • 1,5 dl valnötter
  • 0,5 gul lök
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk ljus sojasås
  • salt och svartpeppar

Rostade rotfrukter

  • 8 fasta potatisar
  • 4 palsternackor
  • 2 päron
  • olivolja
  • salt och peppar

Myntasås

  • 2 krukor färsk mynta
  • 1 dl vitt bröd, hackat
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Bovetebiffar med valnötter
    Koka bovetet enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av överflödigt vatten och låt svalna.
  2. Mixa valnötterna fint i en matberedare. Hacka den gula löken och rör ner den i matberedaren tillsammans med det kokta bovetet. Mixa ihop till en grov smet. Skrapa ner allt i en skål och krydda med rosmarin, sojasås, salt och svartpeppar.
  3. Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.
  4. Rostade rotfrukter
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skär potatis, palsternackor och päron i tunna klyftor. Sprid ut på en plåt och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och peppar och rosta sedan allt i ugnen i 20 minuter, eller tills det har fått fin färg.
  6. Myntasås
    Släng ner samtliga ingredienser i en matberedare eller ta hjälp av en stavmixer. När du har en slät sås är den klar. Servera bovetebollarna tillsammans med de rostade rotfrukterna och myntasåsen.
Kommentera receptet

Fler goda recept