Bönspaghetti med rödbetspesto och höstsallad

Bönspaghetti med rödbetspesto och höstsallad
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Bönspaghetti med rödbetspesto och höstsallad

19 ingredienser

50 m

Bönspaghetti med rödbetspesto, kanderade hasselnötter, parmesanost och en krispig höstsallad med äpple passar perfekt till helgens middag.

Ingredienser

portioner

Pesto

  • 2 rödbetor, kokta [250 g]
  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk rapsolja (neutral)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 3 msk äppelcidervinäger

Kanderade hasselnötter med rosmarin

  • 1 kvist rosmarin
  • 2 msk honung
  • 2 msk hasselnötter
  • flingsalt

Till servering

  • 1 rödbeta, råhyvlad
  • 280 g bönspaghetti
  • körvel (som garnityr)
  • ca 1 cm parmesanost (för att hyvla på salladen)
  • 1 salladshuvud (grön)
  • 1 äpple (svenskt syrligt)
  • 2 msk äppelcidervinäger

Gör så här

Pesto

  1. Koka rödbetorna mjuka och skär dem i mindre bitar.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och riv parmesanosten och vitlöken på ett rivjärn.
  3. Lägg de kokta rödbetorna, parmesanost, vitlök och hasselnötter i en matberedare och tillsätt lite av oljan åt gången. Mixa till en pesto och smaksätt med salt, peppar och äppelcidervinäger.

Kanderade hasselnötter med rosmarin

  1. Skär ner rosmarinen och lägg honungen och rosmarinen i en stekpanna. Låt honungen smälta och bli varm, lägg sedan i nötterna.
  2. Stek på mellanvärme tills nötterna bli gyllenbruna (kanderade) och salta lätt.
  3. Lägg över nötterna på en tallrik och låt svalna. Grovhacka nötterna när de svalnat.

Servering

  1. Hyvla den råa rödbetan på mandolin och lägg i kallt vatten.
  2. Koka bönspaghettin enligt instruktionerna på paketet.
  3. Häll av vattnet från den råa rödbetan.
  4. Blanda försiktigt pastan med rödbetspeston och toppa med råa rödbetor, körvel och parmesanost.
  5. Skölj salladen, ringla vinäger över, hyvla på parmesanost och äpplet. Toppa med nötterna.