Pilgrimsmusslor med citrusfrukter

Foto: Roland Persson
Pilgrimsmusslor med citrusfrukter
24 ingredienser
Confiterade citrusfrukter och sesampanerade pilgrimsmusslor med sötsur sås. Ett vackert och festligt tilltugg! Receptet finns med i Bonniers kokbok.
Receptet ger 10 musslor.
Läs mer om
Ingredienser
Citrusfrukter
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 apelsiner
- 1 blodgrapefrukt
- 2 limefrukter
- 1 citron
- 0,5 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök, skivade
- 1 msk timjan, repad
pilgrimsmusslor
- 10 pilgrimsmusslor
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar, nymald
- 1 äggvita, uppvispad
- 0,5-1 dl svarta och vita sesamfrön
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
Sås
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 1 dl apelsin, pressad
- 1 dl fiskbuljong, av tärning
- 0,25 röd chilifrukt (spansk peppar) i fina små tärningar
- 2 tsk maizena majsstärkelse, utrört i lite vatten
- 1 krm salt
- Örter, skott och groddar
Gör så här
Citrusfrukter
- Koka vatten och socker i 5 minuter till en sockerlag.
- Låt svalna.
- Skär av skalet och det vita på citrusfrukterna med en vass kniv.
- Skär ut hinnfria filéer och låt dem ligga i sockerlag i 1 timme.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Ta upp citrusskivorna och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Låt stå mitt i ugnen i cirka 2 timmar.
- Ta ut och låt citrusfrukterna kallna.
- Höj ugnsvärmen till 150 grader.
- Lägg över citrusfrukten i en ugnssäker form.
- Droppa över olivolja och lägg på vitlök och timjan.
- Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.
Musslor
- Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
- Doppa ena sidan av musslorna i äggvita och därefter i sesamfrön.
- Stek den sesampanerade sidan först i cirka 1 minut.
- Vänd musslorna och stek även andra sidan hastigt.
Sås
- Koka socker och vatten i en liten kastrull tills det blir ljust brunt.
- Tillsätt apelsinsaft, fiskbuljong och pepparfrukt och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.
- Red av med majsstärkelse och smaka av med salt.
- Servera i pilgrimsmusselskal eller på assietter och toppa med örter, skott och groddar.