Bondomelett "Jansson" med ansjovis, lagrad ost och gräddfil

POPULÄRT
koket.se
Bondomelett Jansson med ansjovis, lagrad ost och gräddfil
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Bondomelett "Jansson" med ansjovis, lagrad ost och gräddfil

12 ingredienser

40 min

En ny variant av klassikern Janssons frestelse. Här finns alla smaker från originalet, men Stefans tolkning går betydligt snabbare att göra.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g fast potatis, skrubbad
  • 2 gula lökar, skivade
  • 0,5 purjolök, fint skivad
  • 8 ägg
  • 1 kruka dill, grovhackad
  • 2 dl gräddfil
  • 50 g smör, brynt
  • 100 g lagrad ost, tärnad (kryddost eller Västerbotten är bäst men annan lagrad ost går också bra)
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 förp ansjovisfilé (à 55 g)
  • 5 msk rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Koka potatisen precis klar i saltat vatten. Häll av och låt svalna något. Skär i grova bitar, ca 2 cm stora.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt. Ansa och strimla purjolöken tunt.
  3. Hetta upp en stor stekpanna till medeltemperatur. Häll i hälften av oljan och stek potatis, lök och purjolök. Fräs på låg värme i ca 5 minuter utan att det tar färg.
  4. Knäck äggen i en skål och vispa ihop till en smet, smaka av med salt och peppar. Blanda ner potatisfräset i äggsmeten och vänd runt.
  5. Gör rent stekpannan. Hetta upp lite olja i stekpannan. Häll i potatissmeten och stek ett par minuter, rör lite lätt i smeten i början. Lägg sen gärna på ett lock. Låt sen smeten få ”stanna”.
  6. Toppa omeletten med dill, ansjovisfiléer och lagrad ost. Dutta ut gräddfil och brynt smör, servera direkt.