Tempe och shiitakerullar i rispapper

Tempe och shiitakerullar i rispapper
Foto: TV4

Tempe och shiitakerullar i rispapper

Av: Bo Rappne

Från: Klockan nio hos stjärnorna

29 ingredienser

45 min

Vegetariska vårrullar med inspiration från Japan.

Vintips från Bo
Cookothama Pinot Noir art nr 88884

Bo bjöd även på

Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa

Brasiliansk mangopannacotta

Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 msk matolja
  • 0,5 vitlök, finhackad
  • 5 cm färsk ingefära, skalad och tunt strimlad
  • 1 chilipeppar, mild och rensad från frön, strimlad
  • 1 chilipeppar, stark och rensad från frön, strimlad
  • 1 tsk korianderrot, finhackad färsk
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovkrossad färsk
  • 60 g torkad shiitake, blötlagd i hett vatten i cirka 30 minuter, sedan strimlad
  • 200 g tempe, skuren i grova stickor
  • 4 kaffir limeblad, tunt strimlade färska
  • 4 schalottenlökar, tunt skurna (gärna asiatiska)
  • 2 msk limefrukt, saft
  • 1 msk sojasås, ljus
  • 1 msk oystersauce, vegetarisk
  • 1 handfull böngroddar
  • färsk mynta
  • Thaibasilika, färsk
  • 1 förp rispapper [20x20 cm]
  • 0,5 dl chili och ingefärasås
  • 0,5 dl chilibönsås
  • 1 msk oystersauce, vegetarisk
  • 1 msk soja, ljus
  • 1 msk saft från den inlagda ingefäran
  • 1 morot, tunt strimlad
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk muscovadosocker, ljust
  • 1 sötpotatis, skalad och tunt skivad
  • 2 dl olja, neural

Gör så här

  1. Hetta upp lite av oljan, lägg i vitlök, ingefära, chili, korianderrötter och svartpeppar och fräs tills vitlöken blir gyllene.
  2. Lägg åt sidan i en ugnsfast form.
  3. Häll i ytterligare lite olja och fräs shiitaken tills den fått lite färg.
  4. Lägg tillsammans med de frästa grönsakerna.
  5. Ta den sista oljan och hetta upp lägg i tempe och limebladen och fräs tills även tempe fått gyllene färg och blivit lite krispig, tillsätt ev. thaibasilikan och fräs 1 min.
  6. Lägg åt sidan tillsammans med grönsaker och shiitaken, tillsätt den skivade schalottenlöken, böngroddarna, saften av lime, soyasåsen och den vegetariska oystersåsen, rör och blanda runt alltsammans låt svalna.
  7. Blötlägg rispappret i en skål med hett vatten till det är mjukt, ta upp och låt rinna av litegrann.
  8. Lägg på en skärbräda ta en fjärdedel av fyllningen och lägg i mitten på rispappret.
  9. Lägg i önskad mängd färsk mynta.
  10. Vik upp nedre delen av rispappret, vik sedan in vardera sida av rispappret in mot mitten av rullen, låt övre delen vara öppen.
  11. Värm eventuellt i ugn cirka 50 grader ett par minuter.
  12. Servera med sötpotatischips, morötter, inlagd ingefära och soyadipp.
  13. Soyadipp
  14. Blanda ihop och låt stå ett tag.
  15. Snabbinlagda morötter
  16. Blanda låt ligga i cirka 30 minuter, smaka av.
  17. Sötpotatischips
  18. Skala sötpotatisen, och skiva tunt i matberedare eller med mandolin.
  19. Hetta upp olja i en kastrull.
  20. Fritera den tunt skivade sötpotatisen i omgångar i oljan till de fått färg, lägg på hushållspapper, strö över salt och låt rinna av.