Blomkålssoppa med fänkål

Blomkålssoppa med fänkål
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Blomkålssoppa med fänkål

20 ingredienser

30 m

Ta vara på säsongens råvaror och gör en värmande soppa på blomkål och fänkål. Det är en vegansk fullträff som bara tar 30 minuter att laga.

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Följ och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • rapsolja (till stekning)
  • 50 g schalottenlök, grovhackade
  • 100 g gul lök, grovhackad
  • 20 g vitlök, grovhackad
  • 600 g blomkål, i buketter
  • 300 g fänkål, i 5 mm skivor
  • 300 g sötpotatis, i kuber
  • 1 inlagda citroner, grovhackad
  • 2 lagerblad (i kryddpåse)
  • 15 svartpepparkorn (i kryddpåse)
  • 1 tsk fänkålsfrö (i kryddpåse)
  • 300 g färdigkokta borlottibönor
  • 900 g grönsaksbuljong
  • 300 g vitt vin
  • 400 g purjolök, i 1 cm diagonala skivor
  • 200 g tomat, grovhackade utan kärnor
  • 5 g chiliflakes
  • 3 g färsk timjan

Servering

  • persilja, hackad
  • saffransrouille
  • bröd

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en stor gryta.
  2. Fräs lök och vitlök tills de mjuknar.
  3. Tillsätt blomkål, fänkål samt sötpotatis och fortsätt fräsa några minuter.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud i 30 minuter tills blomkålen är mjuk.

Servering

  1. Rör ner persiljan och servera soppan med saffransrouille och ett gott bröd.