Blomkålscurry med sötpotatis och kokbanan

Blomkålscurry med sötpotatis och kokbanan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Blomkålscurry med sötpotatis och kokbanan

12 ingredienser

Curryn och apelsinjuicen ger karaktär åt den här vegetariska rätten. Matbananer brukar finnas välsorterade livsmedelbutiker butiker, annars kan de ersättas med potatis av fast sort. Du har god hjälp av en mixer. Servera grytan ljummen till indiska popadum eller nanbröd.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 2 sötpotatisar
  • 2 kokbananer
  • 3 msk neutral olja
  • 1 dl gula russin
  • 4 dl apelsinsaft, pressad
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 msk indisk currypasta
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala och tärna sötpotatisen. Skala och skiva matbananen. Skär 3⁄4 av blomkålen i små buketter, ca 2 x 2 cm. Lägg blomkålsbuketter, matbanan och sötpotatis på en plåt och droppa över matolja. Strö över salt och peppar och rosta i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna.
  2. Pressa saften ur apelsinerna. Skär rotstocken och resten av blomkålen i mindre bitar. Lägg russinen i en kastrull och häll i apelsinsaften. Koka upp och ställ kastrullen vid sidan av värmen. Hacka koriandern.
  3. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Fräs lök, vitlök och currypasta i lite olja i en kastrull. Lägg i blomkålsbitarna och sila i apelsinjuicen från russinen. Lägg russinen åt sidan. Koka blomkålen tills den mjuknat. Mixa det kokta blomkålen till en puré. Blanda den med de rostade grönsakerna, russinen och koriandern. Krydda med salt och peppar.