Blomkålscurry med picklad jalapeño och ris

POPULÄRT
koket.se
Blomkålscurry med picklad jalapeño och ris
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Blomkålscurry med picklad jalapeño och ris

18 ingredienser

40 min

En grön variant på kyckling i curry där kycklingen ersätts med blomkål. För sting och god syra toppas den krämiga grytan vid servering med snabbpicklad jalapeño.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 msk curry
  • 1 förp färdigkokta kikärtor
  • 500 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • smör, till stekning (eller olja)
  • salt

Picklad jalapeño

  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 2 jalapeños

Till servering

  • 4 port basmatiris
  • krasse
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt svalna.
  2. Skiva jalapeño fint och lägg i lagen och låt dra i minst 10 minuter.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Riv ingefära fint.
  5. Stek lök, vitlök och ingefära i smör eller olja i en gryta lätt gyllene.
  6. Häll av och skölj kikärtorna. Pudra över curry i grytan och tillsätt kikärtorna. Låt steka ca 2 minuter.
  7. Tillsätt grädde och vatten. Smula ner buljongtärning och låt allt koka ihop till en god sås. Smaka av med salt, den behöver en hel del.
  8. Plocka ev blast från blomkålen och strimla den. Dela blomkålen i små buketter och skär stammen i strimlor..
  9. Tillsätt blomkål och ev blast i grytan. Låt småkoka 6-8 minuter, rör om då och då.
  10. Servera grytan med ris. Toppa med krasse, sesamfrön och picklad jalapeño.