Blomkålscurry med picklad jalapeño och ris
Blomkålscurry med picklad jalapeño och ris
18 ingredienser
40 min
En grön variant på kyckling i curry där kycklingen ersätts med blomkål. För sting och god syra toppas den krämiga grytan vid servering med snabbpicklad jalapeño.
Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser
- 1 blomkål
- 1 gul lök
- 4 klyftor vitlök
- 3 cm färsk ingefära
- 2 msk curry
- 1 förp färdigkokta kikärtor
- 500 ml kokosmjölk
- 2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- smör, till stekning (eller olja)
- salt
Picklad jalapeño
- 1 msk ättiksprit 12 %
- 2 msk strösocker
- 3 msk vatten
- 2 jalapeños
Till servering
- 4 port basmatiris
- krasse
- sesamfrön
Gör så här
- Koka upp ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt svalna.
- Skiva jalapeño fint och lägg i lagen och låt dra i minst 10 minuter.
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Riv ingefära fint.
- Stek lök, vitlök och ingefära i smör eller olja i en gryta lätt gyllene.
- Häll av och skölj kikärtorna. Pudra över curry i grytan och tillsätt kikärtorna. Låt steka ca 2 minuter.
- Tillsätt grädde och vatten. Smula ner buljongtärning och låt allt koka ihop till en god sås. Smaka av med salt, den behöver en hel del.
- Plocka ev blast från blomkålen och strimla den. Dela blomkålen i små buketter och skär stammen i strimlor..
- Tillsätt blomkål och ev blast i grytan. Låt småkoka 6-8 minuter, rör om då och då.
- Servera grytan med ris. Toppa med krasse, sesamfrön och picklad jalapeño.