Blomkålsbuketter med chipotlemos och majs

Blomkålsbuketter med chipotlemos och majs
Foto: Tv4

Blomkålsbuketter med chipotlemos och majs

Av: Natali - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

30 m

Smakrik ugnsbakad blomkål, kokta majskolvar med smör och en len potatismos smaksatt med chipotle kommer blir en härlig huvudrätt till helgen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pangig chipotlepotatismos

  • 1 kg potatis
  • vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 40 g margarin
  • 2 tsk chipotlechilifrukt

Blomkål med freshness

  • 2 blomkålshuvuden (cirka 900 gram)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 krm chilifrukt
  • 0,4 dl rapsolja
  • 1 limefrukt
  • 1 kruka koriander

Nyplockad majs

  • 2 majskolvar, färska
  • 1,5 l vatten
  • 10 g margarin
  • 2 tsk salt

Gör så här

Chipotlemos

  1. Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar och koka med 0,5 tsk salt tills de blir mjuka.
  2. Häll av vattnet och ha i örtsaltet, smöret och chipotlen. Mosa potatisen med potatisstöt eller gaffel. Smaka av och justera kryddningen efter ditt hjärtas röst!

Blomkål

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort bladfästet och skär mindre blomkålsbuketter. Lägg dessa i en bunke och riv 3 vitlöksklyftor över dem. Tillsätt kryddorna och oljan, massera in och se till att buketterna är täckta.
  2. Ställ i ugn cirka 15-20 minuter, men blomkålen ska inte bli för mjuk! Ta ut, låt svalna något och blanda sedan ner limesaft och hackad färsk koriander.

Majs

  1. Ta bort bladen och trådarna på majskolvarna. Skär av det yttersta ändarna, lägg dem i en gryta och koka upp tillsammans med salt. Se till så att majsen täcks av vattnet.
  2. Sänk sedan värmen och låt kolvarna koka tills de blivit mjuka och fått en gulare färg. Låt majskolvarna rinna av, dela dem på mitten och servera med lite margarin och salt.