Blåmusslor i kokosmjölk med broccoli- och ärtsallad

koket.se
Blåmusslor i kokosmjölk med broccoli- och ärtsallad
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Blåmusslor i kokosmjölk med broccoli- och ärtsallad

20 ingredienser

Klimatsmarta blåmusslor med thailändska smaker blir tillsammans med en ljummen sallad på broccoli och gröna ärtor en riktig smakbomb till middag.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor, ekologiska
  • 3 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 salladslökar, finhackade
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 citrongräs
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • salt

Broccoli- och ärtsallad

  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 250 g gröna ärtor, frysta
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • sesamolja
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 0,5 kruka färsk koriander

Till servering

  • vitt surdegsbröd, rostat

Gör så här

  1. Broccoli- och ärtsallad
  2. Skala stammen på broccolin. Skär sedan hela broccolin i tunna "skivor". Koka den hastigt i saltat vatten. Häll av vattnet och blanda den varma broccolin med de frysta ärtorna i en skål.
  3. Rör ihop honung, vinäger och olja. Blanda med broccoli och ärtor. Avsluta med att vända ner örterna.
  4. Blåmusslor i kokosmjölk
    Skölj och skrubba musslorna.
  5. Fräs lök och vitlök med skivat citrongräs och ingefära i en stor kastrull med lock.
  6. Lägg i blåmusslor och tillsätt vin och kokosmjölk. Lägg på lock och skaka. När musslorna öppnat sig så tillsätt örter och salladslök.
  7. Servera rätten i en stor skål och glöm inte skålar på bordet för skal. Bjud med gott surdegsbröd till för att suga upp den goda såsen från koket med.