Blåmusslor i chorizo–tomatragu

NYHET
Blåmusslor i chorizo–tomatragu
Foto: TV4
emanuel tärnqvist
emanuel tärnqvist

Blåmusslor i chorizo–tomatragu

15 ingredienser

30 min

Emanuel Tärnqvist gästar Nyhetsmorgon och imponerar med blåmusslor i tomatragu.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor, rengjorda och skrubbade
  • 3 msk olivolja
  • 250 g färsk chorizokorv, skuren i små bitar eller urtagen ur skinnet
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 3-4 sardellfiléer, finhackade
  • 4-5 tomater, hackade (mogna eller 1 burk körsbärstomater)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 citron, zest + saft
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 1 dl färsk basilika, grovt hackad
  • ev chiliflakes (för extra hetta)

Servering

  • surdegsbröd
  • basilika
  • olivolja

Gör så här

  1. Skölj musslorna noggrant i kallt vatten. Kasta de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar lätt på dem.
  2. Hetta upp olivoljan till ragu-basen i en stor och tjockbottnad kastrull (eller gryta).
  3. Stek chorizon på medelvärme tills den börjar släppa ifrån sig fett och få lite färg, ca 5 minuter.
  4. Tillsätt vitlök och sardeller. Fräs ytterligare 1–2 minuter tills sardellerna smälter ut i oljan.
  5. Lägg sedan i de hackade tomaterna och låt dem koka ihop i 5–10 minuter tills de blir en tjock och doftande sås.
  6. Häll i vitt vin och låt koka 1–2 minuter så att alkoholen dunstar.
  7. Riv ner citronskalet och pressa i saften från en halv citron. Smaka av med salt och peppar.
  8. Höj värmen till hög. Lägg i musslorna, rör om så att de blandas med såsen och lägg på ett lock.
  9. Låt ånga i 3–4 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta de som inte öppnar sig.
  10. Strö över basilikan och rör om försiktigt. Pressa eventuellt över resten av citronen.

Servering

  1. Servera direkt i kastrullen eller i en rustik gryta.
  2. Ställ fram nygrillat surdegsbröd att doppa i den heta ragu-såsen.
  3. Garnera gärna med några extra blad basilika och ett par droppar fin olivolja på toppen.