Bläckfisk- och bleksellericaesar

NYHET
Bläckfisk- och bleksellericaesar
Foto: TV4
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Bläckfisk- och bleksellericaesar

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

30 min

"Friterad bläckfisk är något av det bästa från medelhavsköket. Här fungerar den nästan som krutonger i en krispig caesarsallad. Var försiktig när du friterar så att inte oljan kokar över. Använd en rejält tilltagen kastrull och fritera hellre i flera omgångar än allt på en gång. Det finns också en risk att temperaturen sjunker för mycket om man lägger i för mycket i grytan eller fritösen. Bläckfisk vill man fritera snabbt på hög temperatur, så att ströbrödet blir frasigt och gyllenbrunt innan bläckfiskköttet blir överkokt." /Adam Dahlberg och Albin Wessman

Ingredienser

portioner

Caesardressing

  • 1 äggula
  • 2 sardellfiléer
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1,5 dl neutral olja
  • 20 g parmesanost, riven
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Caesarsallad

  • 400 g bläckfisk, rensad (squid)
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 ägg, uppvispade
  • 2 dl pankoströbröd
  • 2 l frityrolja (eller valfri neutral olja)
  • salt

Servering

  • 8 stjälkar stjälkselleri (ca 20 cm långa)
  • 30 g parmesanost, finriven
  • 1 citron, zest
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Caesardressing

  1. Mixa ihop äggula, sardeller, dijonsenap, citronsaft och vitlök i en bunke med en stavmixer.
  2. Tillsätt oljan i en fin stråle medan du mixar. Fortsätt mixa tills all olja är i.
  3. Tillsätt parmesanost och mixa till en slät sås.
  4. Blir emulsionen för tjock under processen så stanna upp och tillsätt några droppar kallt vatten.
  5. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer citronsaft.

Caesarsallad

  1. Skär bläckfisken i 5 mm tjocka skivor.
  2. Mät upp mjöl, ägg och panko i varsin bunke.
  3. Börja med att lägga bläckfisken i mjölet och se till att det täcker överallt.
  4. Lyft sedan upp bläckfisken, skaka av överflödigt mjöl och lägg ner den i de vispade äggen. Se till även här att det kommer ägg runt om alla bitar.
  5. Låt överflödigt ägg rinna av innan du lägger bläckfisken i pankoströbrödet. Även här är det viktigt att pankon verkligen täcker varje bit.
  6. Värm frityroljan till 190 grader i en fritös eller i en stor kastrull.
  7. Fritera bläckfisken tills den blir gyllenbrun.
  8. Lyft upp bläckfisken och låt den rinna av på en plåt med hushållspapper, salta ordentligt.

Servering

  1. Blanda selleri och caesardressing i en bunke.
  2. Lägg upp sellerin i djupa tallrikar och lägg den nyfriterade bläckfisken ovanpå.
  3. Toppa med parmesanost, citronzest, olivolja och nymalen svartpeppar.