Vegansk blåbärskaka med kardemummagrädde

Blåbärskaka med kardemummagrädde
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegansk blåbärskaka med kardemummagrädde

14 ingredienser

60 m

Fenomenet fika vet vi alla är lika svenskt som raka köer och pappaledighet. Men varför inte köra hela vägen och bjuda på en gul och blå mannagrynskaka med mandel, blåbär och kardemummagrädde? Självklart med en kopp colombianskt kaffe, indiskt chai, amerikansk läsk, mexikansk varm choklad eller arabiskt te till. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegansk mat för alla tillfällen.

Ingredienser

portioner bitar

Blåbärskaka

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mannagryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl yoghurt (t ex sojaeller havreyoghurt)
  • några droppar bittermandelarom
  • 2,5 dl strösocker
  • 250 g frysta blåbär
  • 2 msk strösocker

Kardemummagrädde

  • 2 dl vispgrädde (t ex Alpro Airy & Creamy)
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

Blåbärskaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ihop vetemjöl, mannagryn, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa i en annan bunke ihop yoghurten med 2,5 dl strösocker.
  5. Vispa ner smält smör, yoghurtblandningen och bittermandelarom i mjölkmixen.
  6. Låt smeten svälla i 15 minuter.
  7. Smöra under tiden en bakform, cirka 26 centimeter i diameter.
  8. Vispa runt i smeten lite och häll ner den i bakformen.
  9. Fördela de frysta blåbären över smeten och strö över 2 msk strösocker. Grädda kakan i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr. Servera med kardemummagrädde.

Kardemummagrädde

  1. Vispa grädde, florsocker, kardemumma och vaniljsocker fast och fluffigt.