Blåbär- och citronsemla

Blåbär- och citronsemla
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Blåbär- och citronsemla

16 ingredienser

1 h 30 m

Vad sägs om en härlig semla med blåbär och citron? Den kommer snabbt bli en ny favorit! Receptet på grunddegen hittar du här:

Vetedeg till Hildas semlor och kardemummabullar

Ingredienser

portioner30 - 40 stycken

Blåbärskompott med kardemumma

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl frysta blåbär, tinade (svenska)
  • 1 msk honung
  • 2 msk syltsocker
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlad

Citrongrädde

  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl lemon curd
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 citron, skalet

Utbakning

  • 1 sats vetedeg
  • 1 ägg

Montering

  • blåbär
  • citronskal
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Blåbärskompott med kardemumma

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp alla ingredienser utom gelatinet. Låt koka några minuter till sockret löst upp. Ta kastrullen från plattan.
  3. Krama ut vattnet ur gelatinet och vispa ner i kompotten. Låt kompotten svalna helt.

Citrongrädde

  1. Vispa grädde till en luftig konsistens.
  2. Tillsätt lemoncurd, citronskal och citronsaft. Smaka av om du vill ha i mer citronskal. Vispa ihop tillsammans med grädden men behåll fortfarande luften i grädden.

Utbakning

  1. Forma vetedegen till runda bullar. Det blir 30–40 stycken bullar beroende på vilken storlek du önskar på dina semlor.
  2. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg, mellan 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Montering

  1. Skär av locket. Gröp ut lite av bullen och lägg i kompotten.
  2. Spritsa på citrongrädden och toppa med locket. Dekorera efter tycke och smak.