Björnfilé med tillbehör

21 röster
1 h
4
1 h
4

Du behöver

Björnfilé

  • 600 g björnfilé, eller t.ex. renkalvinnanlår
  • salt
  • peppar
  • olja (till stekning)
  • smör (till stekning)
  • 3 timjankvistar
  • 2 klyfta vitlök

Stekt svartkål med svamp och rökt sidfläsk

  • olja (till stekning)
  • 75 g ostronskivling
  • 100 g sidfläsk, tärnat rökt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 blad svartkål, strimlad
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Picklade lingon

  • 1 dl lingon
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker

Rödvinssås

  • 2 msk olja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 3 timjankvistar
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 msk rödvinsvinäger (eller sherryvinäger)
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl kalvfond
  • svartvinbärsgelé (efter smak)
  • salt
  • 25 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Björnfilé
    Värm upp en stekpanna på medelhög värme och starta ugnen på 150 grader.
  2. Putsa och krydda köttet runt om.
  3. Tillsätt matolja och bryn köttet på en sida i cirka 1 minut.
  4. Tillsätt en klick smör och vänd på köttbiten.
  5. Stek i en minut till och tillsätt timjan och vitlöken och ös köttet med smöret.
  6. Lägg över köttet på en plåt och låt gå i ugnen tills innertemperaturen är 58-60 grader om det är björn. Använder ni renkalvinnanlår så ta ut vid 52 grader.
  7. Låt sedan köttet vila i 5-10 minuter innan servering.
  8. Stekt svartkål med svamp och rökt sidfläsk
    Värm upp en stekpanna på medelhög värme.
  9. Tillsätt lite matolja och stek svampen och sidfläsket i cirka 1 minut.
  10. Tillsätt löken och stek tills den mjuknar och börjar bli lite gyllene.
  11. Tillsätt sedan svartkålen och stek under omrörning tills kålen har mjuknat.
  12. Häll i grädden och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.
  13. Picklade lingon
    Lägg lingonen i en burk.
  14. Koka upp vatten, ättika och socker. Häll lagen över lingonen och låt svalna.
  15. Ställ burken sedan i kylskåpet.
  16. Rödvinssås
    Värm upp en kastrull på medelhög värme och tillsätt oljan. Stek löken, vitlöken, timjan, och pepparkornen under omrörning utan att löken tar färg.
  17. Tillsätt vinägern, låt koka samman med löken och kryddorna.
  18. Häll i vinet och låt puttra tills hälften är kvar.
  19. Tillsätt fond och smaka sedan av med salt och svartvinbärsgelé.
  20. Montera ner smöret och servera tillsammans med övriga tillbehör till köttet.
14 februari 2020