Biryani med irakisk sallad och tsatsiki

Biryani med irakisk sallad och tsatsiki
Foto: TV4

Biryani med irakisk sallad och tsatsiki

Av: Dina - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

43 ingredienser

60 m

Biryani är en populär orientalisk risrätt. Den här biyanin är Dinas favorit, lagad på sin mammas vis! Mängder av orientaliska kryddor, kyckling, nötkött, potatis och ris serveras tillsammans med en irakisk sallad och tsatsiki.

Dryck: Raki (brännvin)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl basmatiris
  • 5 dl kycklingbuljong

Biryanikryddor

  • 1 lagerblad
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 msk hel nejlika
  • 0,5 msk kardemumma
  • 0,5 msk kummin
  • 1 tsk stark paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 msk curry

Kokt kyckling:

  • 1 hel kyckling
  • 3 lagerblad
  • 3 kardemummakärnor
  • 2 hela nejlikor
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 stång kanel
  • 3-4 krm salt

Stekt kött

  • 300-400 g grytbitar av nöt
  • olja, till stekning
  • 3 potatisar (stora)
  • 2 gula lökar
  • 5 champinjoner
  • Biryani-kryddblandning (utom kardemumma)
  • 1 dl sötmandel, kokt
  • 1 dl russin

Irakisk sallad

  • 1 romansallad
  • 2 tomater
  • 1 grön paprika
  • 1 rödlök
  • 3 selleristjälkar
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl citron, saft
  • 3 tsk olivolja

Irakisk tsatsiki

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl gurka, riven
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 2 krm salt
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk torkade myntablad

Gör så här

  1. Stek riset tillsammans med biryanikryddorna. Koka sedan riset tillsammans med kycklingbuljong och salt på hög värme. När vattnet har ångats bort ska värmen sänkas till lägsta temperatur tills man är färdig med fyllningen.
  2. Koka kycklingen hel (eller i delar) i ca 30 min tillsammans med lagerblad, kardemumma, nejlikor, kryddpeppar, svartpeppar, kanel och salt. Låt kycklingen svalna och dra sedan isär köttet i lagom stora bitar.
  3. Skär nötköttet till fyrkantiga bitar, stek med lite olja och koka dem genomkokta i kastrull på medelvärme.
  4. Ska och tärna potatisen. Skala och hacka löken. Stek lök, champinjoner och den tärnade potatisen. Blanda samman köttet och grönsakerna. Smaka av med biryanikryddor.
  5. Stek sötmandel tills de får en gyllene färg och tillsätt sen russinen och stek lätt.
  6. Hacka och blanda alla ingredienser till salladen. Smaka av med salt, citronsaft och olivolja.
  7. Blanda samman alla ingredienser till tsatsikin.
  8. Servera riset tillsammans med kycklingen, köttet, grönsakerna, salladen och tsatsikin!