Biryani kyckling
Biryani kyckling
26 ingredienser
1 h 30 m
"Biryani är en risrätt från Indien som bakas i ugnen i en gryta tätad med deg." /Erik Videgård
Ingredienser
Marinerad kyckling
- 10 cm färsk ingefära, skalad och grovhackad
- 7 klyftor vitlök, grovhackade
- 0,5 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 900 g kycklinglårfilé, skuren i 2,5 cm bitar
Ris
- 500 g basmatiris
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk hel spiskummin
- 4 kardemummakapslar
- 2 lagerblad
- 2 kanelstänger
- 1 rödlök, delad och tunt skivad (liten)
- 2 förp saffran
Currysås
- 3 msk rapsolja
- 2 rödlökar, delade och tunt skivade (små)
- 850 g krossade tomater
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 msk paprikapulver
- 2 tsk salt
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk garam masala
- 2 tsk salt
Bygg din Biryani
- vetemjöl
- vatten
- yoghurt
- naanbröd
Gör så här
Marinerad kyckling
- Mixa ingefära, vitlök, peppar och salt med 3 msk vatten i en blender.
- Lägg kycklingen i en bunke och blanda med marinaden, låt stå i kyl en timme.
Ris
- Häll riset i en bunke och spola med kallt vatten under omrörning. Häll av vattnet och repetera tills vattnet är helt klart. Låt stå under vatten i en timme för att svälla.
- Sila sedan av riset.
Currysås
- Häll olja i en gjutjärnsgryta på medelvärme.
- Fräs löken tills den är karamelliserad och brynt, det tar ca 15 minuter. Se till att den inte bränner vid.
- Smaksätt med salt och peppar. Ta sedan upp löken ur grytan.
- Blanda krossade tomater, cayennepeppar, paprikapulver, salt, gurkmeja och garam masala i en skål.
Marinerad kyckling forts.
- Häll ett par matskedar olja i samma gryta som du brynte löken och låt det bli varmt.
- Bryn kycklingen i två omgångar med marinaden. Låt den första omgången vila med löken medan du bryner den andra.
- Lägg all kyckling och lök i grytan och tillsätt såsgrunden, blanda väl.
- Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter tills kycklingen är mör. Ta av grytan från värmen.
Ris forts.
- Hetta upp 2 msk olja i en gryta.
- Häll i spiskummin, kardemummakapslar, lagerblad och kanelstång. Låt fräsa i 30 sekunder.
- Tillsätt löken och fräs tills den börjar bli brynt, ca 4 minuter.
- Därefter tillsätter du saffran och steker under omrörning i ungefär 30 sekunder.
- Häll i det avsilade riset och blanda runt.
- Tillsätt 5 dl vatten och 2 tsk salt, rör runt och koka upp. Sjud i 5 minuter tills allt vatten kokat bort, rör runt under tiden. Ta sedan bort från värmen.
Bygg din Biryani
- Värm ugnen till 175 grader.
- Bottna en gryta med hälften av kycklingcurryn, lägg på hälften av riset, fortsätt med resten av kycklingen och toppa med det kvarvarande riset.
- Förslut locket på grytan med en enkel deg av mjöl och vatten och baka av i ugnen i 45 minuter.
- Servera med yoghurt och naanbröd.