Biff Tagliata med syltad tomat

NYHET
Biff Tagliata med syltad tomat ny
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Biff Tagliata med syltad tomat

19 ingredienser

1 h

Biff Tagliata med syltad tomat, gröna blad och rostad vitlökskräm blir en perfekt bufférätt att bjuda på i sommar.

Ingredienser

portioner

Syltade tomater

  • 1,5 kg plommontomat (små eller körsbärstomater)
  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • 9 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 1 msk salt

Rostad vitlökskräm

  • 4 hela vitlökar
  • olivolja
  • 500 g crème fraîche
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Flankstek

  • 2 kg flankstek
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Servering

  • 500 g sallad (t.ex. rucola, babyspenat eller blandat ogräs såsom våtarv, löktrav och kirskål)
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Syltade tomater

  1. Skålla tomaterna hastigt i kokande vatten tills skalet spricker. Lyft upp tomaterna och kyl dem snabbt i isvatten.
  2. Dra sedan av skalen.
  3. Koka upp ättika, vatten, socker och salt i en kastrull.
  4. Lägg de skalade tomaterna i en burk eller skål och häll över den varma lagen. Låt svalna och dra minst 24 timmar i kyl.

Rostad vitlökskräm

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär av toppen på vitlökarna så att klyftorna blottas något. Ringla över lite olivolja, slå in i folie och baka i ugnen ca 40–50 minuter tills vitlöken är helt mjuk.
  3. Låt dem sedan svalna innan du tryck ut de mjuka vitlöksklyftorna ur skalen.
  4. Vispa samman crème fraîche, majonnäs, rostad vitlök och citronsaft till en slät kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Förvara vitlökskrämen kallt.

Flankstek

  1. Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat.
  2. Gnid in flanksteken med olivolja, flingsalt och svartpeppar.
  3. Grilla eller stek köttet på hög värme i ca 3–4 minuter per sida (beroende på tjocklek) tills det når en innertemperatur på ca 54–56 grader för medium rare.
  4. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan du skär upp det.
  5. Skär flanksteken tunt, tvärs över fibrerna.

Servering

  1. Lägg den skivade flanksteken på ett stort fat.
  2. Toppa med de syltade tomaterna.
  3. Lägg ut rikligt med gröna blad över köttet och ringla över lite olivolja och flingsalt.
  4. Servera den rostade vitlökskrämen i en skål bredvid.

Tips!
Både de syltade tomaterna och den rostade vitlökskrämen mår bara bra av att stå och dra smak i kylen ett dygn eller två.
Skiva flanksteken tunt, på snedden och tvärs över köttets fibrer — då blir det som allra mörast.
Vill du addera ännu ett lager? Strö över lite hyvlad parmesan och några droppar balsamicoreduktion precis före servering.
Har du möjlighet att grilla flanksteken över glöd får du extra fin rökighet som lyfter hela rätten.