Biff med rostad och krämig majs

POPULÄRT
Biff med rostad krämig majs
Foto: Tv4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Biff med rostad och krämig majs

14

19 ingredienser

1 h

Biff med krämig majs, svampsmör och en snabb och enkel biffsås kommer snabbt bli en ny helgklassiker! Tips! Det blir en stor sats av svampsmöret, antingen kan du minska mängden eller lägga det som blir över i frysen och använda vid ett senare tillfälle. 

Ingredienser

portioner4
  • 600 g biff, i 4 bitar (bra kvalitet)
  • 3 dl kalvfond, ej koncentrerad
  • 1 schalottenlök
  • 1 king solo vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • 80 g smör
  • blandade örter
  • 100 g champinjoner

Enkelt svampsmör

  • 400 g smör, rumstempererat
  • salt
  • 1 citron, skalet
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 king solo vitlök
  • 1 msk torkad karljohanssvamp (eller annan torkad svamp)

Rostad krämig majs

  • 600 g fryst majs (eller 6st förkokt majskolv)
  • Maldon havssalt
  • 100 g smör
  • 300 g grädde
  • vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Temperara köttet ordentligt innan stekning.
  2. Salta och stek sedan köttet hårt i en panna på båda sidor ca 3-4 minuter. Eller till en innertemperatur på 45 grader. Låt köttet vila ca 5 minuter innan servering.
  3. Sjud ihop en snabb sås av kalvfond, lök och rosmarin.
  4. Toppa köttet med svampsmör, örter och råhyvlad champinjon innan servering.
  5. Enkelt svampsmör
    Blanda tempererat smör med salt, skal av citron, finhackad persilja och vitlök samt torkad karljohanssvamp.
  6. Stryk svampsmöret på ett bakplåtspapper, eller silikonmatta, och ställ i frysen.
  7. Skär eller stansa upp smöret innan servering.
  8. Rostad krämig majs
    Rosta majsen ca 10 minuter med salt och smör i ugnen på 180 grader.
  9. Koka upp grädde och koka 2-3 minuter. Vänd ner majsen i grädden och smaka upp med salt och vinäger.