• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad

Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad

7 steg att laga

19 ingredienser

1 h

Klassisk rätt med biff, skysås och hasselbackspotatis. För en modernare twist serverar Tom en fräsch sallad till på brysselkål och saltrostade mandlar.

Tips! Titta gärna på klippet för att se hur Tom på ett enkelt sätt skär snitt i potatisen.

Ingredienser

Biff med steksky

  • 4 skiva biff, utan kappa, ca 150 g per person
  • 2 klyfta vitlök, skalade och krossade
  • 1 kruka timjan
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl oxbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 50 g smör
  • olja
  • smör
  • salt
  • peppar

Hasselbackspotatis

  • 600 g fast potatis
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl ströbröd

Brysselkålsallad

  • 400 g brysselkål
  • 50 g babyspenat
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 2 dl salta och rostade mandlar, grovhackade
  • vinäger

Gör så här

  1. Hasselbackspotatis
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt men inte så den går igenom utan håller ihop nedtill.
  3. Lägg över i en form, salt och peppra, pensla på smör och strö över ströbröd. Tillaga i ugnen ca 45 minuter tills de är gyllenbruna.
  4. Biff
    Salta och peppra köttet. Stek i olja först. Tillsätt sedan smör, vitlök och timjan. Stek 2-3 minuter på varje sida. Lyft upp köttet och låt vila ca 5 minuter före servering.
  5. Slå på vin och buljong och koka ur allt det goda ur stekpannan. Smaka av med svartvinbärsgelé och smör.
  6. Brysselkålssallad
    Skiva brysselkålen tunt. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt, vinäger och olivolja.
  7. Skär upp köttet och servera med potatis, skysås och brysselkålssallad.