Berusad kyckling

Tai Bai-kyckling
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Berusad kyckling

17 ingredienser

3 h

Här bjuder Erik Videgård på en riktigt god kycklingrätt med mörk rom och örter!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 hel kyckling (KRAV-märkt)
  • 2 msk yoghurt (sojayoghurt)
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kg kulpotatis
  • 33 cl öl (vete eller pale ale)
  • 2 msk mörk rom
  • 2 citroner
  • 4 msk olja
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Torka kycklingen torr med hushållspapper och pensla den runt om med yoghurt.
  3. Blanda havssalt, svartpeppar, paprikapulver, senapspulver, lökpulver och vitlökspulver i en skål.
  4. Klappa in kryddblandningen på kycklingen.
  5. Skär löken i klyftor och dela vitlöken på mitten.
  6. Blanda lökbitarna med potatisarna.
  7. Fyll kycklingen med så mycket som möjligt av potatisblandningen. Lägg resterande blandning i botten av en gjutjärnsgryta och häll på öl samt rom.
  8. Lägg kycklingen ovanpå och pressa citronen ovanpå kycklingen. Toppa med olja, rosmarin och timjan.
  9. Baka i ugnen i ca 3 timmar. Tiden varierar beroende på kycklingens storlek. Använd en stektermometer som du sätter i kycklinglårets tjockaste del. När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar.
  10. Ta upp kycklingen och låt den vila.
  11. Krossa och rosta potatisen i ugnen på 220 grader.
  12. Sila av kokvätskan från potatisen och låt vätskan reducera ner i ca 10 minuter. Mixa gärna blandningen med en stavmixer för att få en skummig sås.
  13. Skär upp och portionera kycklingen. Servera med potatis, sås och kanske en krispig coleslaw.