Benachin med grillat lamm, spenatröra och tomatsalsa

Benachin med grillat lamm, spenatröra och tomatsalsa
Foto: TV4
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Benachin med grillat lamm, spenatröra och tomatsalsa

30 ingredienser

60 m

Benachin är en populär rätt från Gambia. I det här receptet serveras risgrytan med örtmarinerat och grillat lamm, spenatröra och tomatsalsa.

Ingredienser

portioner

Grillat lamm

  • 600 g lammkotlett
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 2 msk mejram
  • salt
  • olivolja

Benachin

  • 10 dl basmatiris
  • 300 g kassava
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 morötter
  • 1 aubergin
  • 1 liten vitkål
  • 2 dl olivolja
  • 100 g tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 10 g lagerblad
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 l vatten
  • 3 dl lammbuljong
  • salt

Spenatröra

  • ca 200 g spenat
  • 1 habanero chili, hackad
  • salt

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 1 knippe persilja
  • 3 limefrukter
  • olivolja

Gör så här

  1. Marinera lammet i vinäger, timjan, rosmarin, mejram, salt och några droppar olivolja.
  2. Tvätta riset noga och låt ligga i vatten medans du förbereder grönsakerna. Om du har tid får riset gärna ligga i blöt ett par timmar.
  3. Skala kassava, lök, vitlök och morötterna. Dela alla grönsaker i stora bitar.
  4. Sätt på en stor kastrull på spisen på medelhög värme. Tillsätt olivolja och fräs tomatpurén. Tillsätt sedan det resterande kryddorna, krossade tomater och grönsakerna, låt stå i ca 10 minuter under omrörning.
  5. Tillsätt vattnet, krossade tomater och buljongen. Låt grönsakerna koka tills det blivit mjukt, plocka sedan ut grönsakerna men behåll buljongen i kastrullen.
  6. Smaka av buljongen så den har rätt sälta och djup. Tillsätt sedan riset i buljongen och tillaga under lock på svag värme tills riset är färdigt.
  7. Tvätta spenaten, blanchera den kort och mixa ihop med chili och salt. Detta serveras som ett tillbehör.
  8. Hacka tomater ner i en bunke, tillsätt persilja, lime med zest och olivolja. Detta serveras som ett tillbehör.
  9. När riset är klart, blanda åter ihop med grönsakerna.
  10. Grilla lammet. Servera allt på stora fat och dela med nära och kära.