Bearnaisesås med vit sparris och surdegskrutonger

koket.se
Bearnaisesås med vit sparris och surdegskrutonger
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Bearnaisesås med vit sparris och surdegskrutonger

17 ingredienser

30 m

Nu på våren är vit sparris riktigt efterlängtat. Med en hemgjord bearnaisesås får du en riktigt ljuvlig rätt!

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 vita sparrisar
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • levainbröd
  • olivolja

Reduktion

  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk dragonstjälkar (estragon)
  • 2 schalottenlökar, finhackad

Bearnaisesås

  • 500 g smör, smält och ca 60 grader varmt
  • 4 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 2 msk persilja
  • 1 msk dragon
  • tabasco
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att skala sparrisen och lägg i en ugnsform.
  2. Värm ugnen till 150 grader.
  3. Täck sparrisen med vatten och tillsätt socker, salt och en citron (som du delat i två delar).
  4. Tillaga sparrisen i ugnen tills den är genomkokt (tid avgörs efter säsong och storlek på sparrisen).
  5. Koka gul lök i vatten i ca 4 minuter.
  6. Skär brödet i tärningar och vänd upp med lite olivolja. Torka brödbitarna i ugnen i ca 10 minuter på 150 grader.
  7. Skala och skär löken i ”koppar” för att kunna servera såsen i dem.

Reduktion

  1. Koka upp rödvinsvinäger, dragonstjälkar och schalottenlök. Låt stå och dra.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret och dra åt sidan. Det får inte vara för varmt, runt 60 grader är optimalt.
  2. Vispa äggulor över ett vattenbad med 1 tsk vatten, 1 msk reduktion och 1 nypa salt.
  3. När äggblandningen blivit varm och börjat tjockna så dra den åt sidan och tillsätt smöret sakta i omgångar.
  4. Blir såsen för tjock så tillsätt lite mer reduktion och eventuellt lite mer vatten.
  5. När allt smör är tillsätt så blanda ner hackade örter och smaka av med några droppar tabasco och salt.

Servering

  1. Skär sparrisen i bitar.
  2. Ställ en lökkopp i mitten av tallriken och lägg sparrisen runt.
  3. Fyll koppen med bearnaisesås och fördela örter och krutonger på sparrisen.