Bearnaisesås med vit sparris och surdegskrutonger
Bearnaisesås med vit sparris och surdegskrutonger
17 ingredienser
30 m
Nu på våren är vit sparris riktigt efterlängtat. Med en hemgjord bearnaisesås får du en riktigt ljuvlig rätt!
Se Jonas Svensson laga receptet

Ingredienser
- 8 vita sparrisar
- 2 msk strösocker
- 1 msk salt
- 1 citron
- 1 gul lök
- levainbröd
- olivolja
Reduktion
- 2 dl rödvinsvinäger
- 2 msk dragonstjälkar (estragon)
- 2 schalottenlökar, finhackad
Bearnaisesås
- 500 g smör, smält och ca 60 grader varmt
- 4 äggulor
- 1 msk vatten
- 2 msk persilja
- 1 msk dragon
- tabasco
- salt
Gör så här
- Börja med att skala sparrisen och lägg i en ugnsform.
- Värm ugnen till 150 grader.
- Täck sparrisen med vatten och tillsätt socker, salt och en citron (som du delat i två delar).
- Tillaga sparrisen i ugnen tills den är genomkokt (tid avgörs efter säsong och storlek på sparrisen).
- Koka gul lök i vatten i ca 4 minuter.
- Skär brödet i tärningar och vänd upp med lite olivolja. Torka brödbitarna i ugnen i ca 10 minuter på 150 grader.
- Skala och skär löken i ”koppar” för att kunna servera såsen i dem.
Reduktion
- Koka upp rödvinsvinäger, dragonstjälkar och schalottenlök. Låt stå och dra.
Bearnaisesås
- Smält smöret och dra åt sidan. Det får inte vara för varmt, runt 60 grader är optimalt.
- Vispa äggulor över ett vattenbad med 1 tsk vatten, 1 msk reduktion och 1 nypa salt.
- När äggblandningen blivit varm och börjat tjockna så dra den åt sidan och tillsätt smöret sakta i omgångar.
- Blir såsen för tjock så tillsätt lite mer reduktion och eventuellt lite mer vatten.
- När allt smör är tillsätt så blanda ner hackade örter och smaka av med några droppar tabasco och salt.
Servering
- Skär sparrisen i bitar.
- Ställ en lökkopp i mitten av tallriken och lägg sparrisen runt.
- Fyll koppen med bearnaisesås och fördela örter och krutonger på sparrisen.