Baskisk cheesecake med rårörda hjortron

NYHET
Baskisk cheesecake med rårörda hjortron
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Baskisk cheesecake med rårörda hjortron

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Hilda Kirkhoff gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en lyxig baskisk cheesecake med rårörda hjortron och rostad vit choklad.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 portioner

Cheesecake

  • 400 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vetemjöl

Servering

  • 225 g frysta hjortron
  • 2 msk strösocker
  • vit choklad, rostad

Gör så här

Håll skärmen tänd

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Klä en brödform som rymmer 1,5 liter med bakplåtspapper. Om du använder en större form blir kakan lägre och behöver kortare tid i ugnen. Det är bättre att dubbla receptet för en större form så att kakan blir hög, vilket är typiskt för en baskisk cheesecake.
  3. Vispa färskosten med strösocker och vaniljpaste (eller vaniljsocker).
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.
  5. Sänk hastigheten på vispen och häll i vispgrädden. Fortsätt vispa.
  6. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt med en slickepott. Rör om tills eventuella klumpar är borta och smeten tjocknar något.
  7. Häll smeten i formen och skaka den lätt för att få ut eventuella luftbubblor.
  8. Grädda kakan i ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan ska vara bränd på toppen och lite lös i mitten.
  9. Låt kakan svalna i rumstemperatur i 1 timme.
  10. Ställ kakan i kylen i minst 2 timmar, helst över natten, innan servering.

Servering

  1. Rör ihop hjortron med strösocker och låt stå i kylen i minst 1 timme.
  2. Lyft upp kakan med hjälp av bakplåtspappret.
  3. Skär sedan kakan i skivor med en varm kniv för att få snygga snitt.
  4. Servera cheesecaken med de rårörda hjortronen och rostad vit choklad.

Tips! Crème brûlée baskisk cheesecake:

Ta ut den kylda cheesecaken från formen och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
Låt cheesecaken stå i rumstemperatur minst 30 minuter innan servering för att få den riktigt kladdig i mitten.
Servera den dock kylskåpskall om du föredrar fast konsistens.
Skär cheesecaken i skivor och lägg skivorna på serveringsfat med den krämiga sidan upp.
Strö ett tunt lager socker ovanpå när du är redo att servera.
Bränn sedan sockret med en brännare tills det karamelliseras.
Strö på mer socker och bränn igen om du vill ha ett tjockare karamelliserat lager.
Låt sockret hårdna och servera genast.