Baskisk cheesecake med inkokta körsbär
Baskisk cheesecake med inkokta körsbär
9 ingredienser
1 h + avsvalning
”Den krämigaste cheesecake du någonsin kommer äta! Jag äter den med amaretto-inkokta körsbär och crème fraiche men den är lika god på egen hand. Här hittar du recept på amaretto-inkokta körsbär >> / Alexander Pelli
Tips! Vill du använda en 22 cm springform ökar du allt i receptet med 1,5. Baka i 23 minuter och sedan ytterligare 10 minuter med grillfunktionen. Följ temperaturen enligt receptet.
Ingredienser
- 15 g majsstärkelse (eller vetemjöl) [1,8 msk]
- 1 g salt [1 krm]
- 6 g vaniljsocker (ekologiskt) [2 tsk]
- 134 g strösocker (ekologiskt) [1,5 dl]
- 500 g färskost (23%, ekologisk) [5 dl]
- 183 g ägg (ekologiska) [3,5]
- 300 g grädde (40%, ekologisk) [3 dl]
- 20 g citronsaft (ekologisk) [1,5 msk]
- 35 g mörk rom (valfritt) [2,5 msk]
Gör så här
- Receptet är anpassat till en avlång brödform som är 6 cm x 8 cm x 26 cm.
- Sätt ugnen på 270 grader, över- och undervärme utan fläkt. Förbered en form med bakpapper.
- Rör samman majsstärkelse, salt, vaniljsocker och strösocker. Blanda sedan ner färskosten.
- Rör samman ägg i en separat skål och tillsätt sedan lite av smeten i taget med en slickepott.
- Rör ner grädde och därefter tillsätter du citronsaft och rom.
- Häll upp i din förberedda form och ställ in i övre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader och baka i 18 minuter. Baka sedan i ytterligare 6 minuter men med grillfunktion, kakan ska bli svärtad (bränd) ovanpå.
- Låt kakan svalna och ställ sedan in i kylen. Kakan ska kallna helt innan servering, totalt ca 8 timmar. Kan förvaras 3–4 dagar i kylen.
- Servera kakan kall eller rumstempererad med vispad crème fraiche och exempelvis amaretto-inkokta körsbär.