Basilikakyckling i vin

Basilikakyckling i vin
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Basilikakyckling i vin

10 ingredienser

Har du provat att koka kyckling? Servera köttet i sitt spad, utan någon som helst redd sås. Det här är riktig smalmat som har mycket och mustig smak. Den passar att serveras i djup tallrik med kokt potatis.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 kyckling (på 1,5 kg)
  • 5 färska lökar
  • 5 morötter (späda)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • salt
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • 2 dl torrt vitt vin

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Klyv kycklingen. Skrapa och skiva morötterna grovt, ansa löken och skala vitlöken. Hacka persiljan, ta vara på stjälkarna.
  2. Lägg kycklingen i en rejäl kastrull. Lägg i de hela vitlöksklyftorna, lagerbladet, pepparkornen, basilikan, persiljestjälkarna och 1 tsk salt. Häll på vinet och dessutom så mycket vatten att det täcker kycklingen. Koka upp och låt sjuda, kycklingen ska koka i ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 85°. 15–20 minuter före full tid lägger du i morot och lök.
  3. Ta upp kycklingen och grönsakerna och lägg i en värmd skål eller ett djupt uppläggningsfat. Sila över buljongen och strö över den hackade persiljan.