Bangers och mash

Foto: Tv4
Bangers och mash
25 ingredienser
1 h
"Bangers och mash med onion gravy och mushy peas" är en rustik och välsmakande rätt som kan göra sig riktigt bra som lyxig helgmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Korv
- 8 korvar (gärna Linconshirekorvar från Skattungbyns korvfabri)
- 2 klyftor vitlök
- 1 kvist rosmarin
Onion gravy
- 8 gula lökar
- 3 msk smör
- 2 tsk farinsocker
- 2 lagerblad
- 9 kvistar färsk timjan
- 2 dl kalvbuljong
- 0,5-1 dl öl (gärna Guinness)
- 2 tsk worcestersås
- salt
- peppar
Mos
- 600 g mjölig potatis
- 2 dl vispgrädde
- 75 g smör
- 0,5 dl parmesanost
- salt
- svartpeppar
Mushy peas
- 2 dl ärtor, frysta
- 25 g smör
- 2,5 cl citronsaft
- 3-4 färska myntablad (eller 1 tesked torkade)
- salt
- peppar
Gör så här
Korv
- Stek korvarna gyllenbruna tillsammans med vitlök och rosmarin i en stekpanna.
- Lägg korvarna åt sidan. Håll dem gärna varma, eller värm dem i oniongravyn strax före servering.
Onion gravy
- Skiva de gula lökarna tunt och stek dem på låg värme i samma panna som korvarna.
- Tillsätt lite mer smör och en skvätt olivolja om det behövs.
- Strö över farinsocker och en nypa salt och låt löken karamelliseras.
- Tillsätt lagerbladen, övriga kryddor, buljong, öl och framförallt worcestersås. Låt allt koka ihop, det kan ta ca 40–45 minuter. Det går även att reda av med lite maizenaredning.
Mos
- Skala potatisen och skär dem i ganska stora bitar så att moset får lite textur.
- Koka potatisbitarna mjuka och häll av vattnet. Mosa med en potatisstamp.
- Värm grädde och smör i en kastrull. Tillsätt i potatisen tillsammans med parmesanost. Rör om, men låt moset gärna vara lite grovt.
Mushy peas
- Koka ärtorna snabbt.
- Mixa ärtorna sedan med smör, citron och mynta till en röra. Smaka av med salt och peppar.