Bangers och mash

Bangers och mash
Foto: Tv4

Bangers och mash

Av: Janne - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h

"Bangers och mash med onion gravy och mushy peas" är en rustik och välsmakande rätt som kan göra sig riktigt bra som lyxig helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Korv

  • 8 korvar (gärna Linconshirekorvar från Skattungbyns korvfabri)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist rosmarin

Onion gravy

  • 8 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 lagerblad
  • 9 kvistar färsk timjan
  • 2 dl kalvbuljong
  • 0,5-1 dl öl (gärna Guinness)
  • 2 tsk worcestersås
  • salt
  • peppar

Mos

  • 600 g mjölig potatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 0,5 dl parmesanost
  • salt
  • svartpeppar

Mushy peas

  • 2 dl ärtor, frysta
  • 25 g smör
  • 2,5 cl citronsaft
  • 3-4 färska myntablad (eller 1 tesked torkade)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Korv

  1. Stek korvarna gyllenbruna tillsammans med vitlök och rosmarin i en stekpanna.
  2. Lägg korvarna åt sidan. Håll dem gärna varma, eller värm dem i oniongravyn strax före servering.

Onion gravy

  1. Skiva de gula lökarna tunt och stek dem på låg värme i samma panna som korvarna.
  2. Tillsätt lite mer smör och en skvätt olivolja om det behövs.
  3. Strö över farinsocker och en nypa salt och låt löken karamelliseras.
  4. Tillsätt lagerbladen, övriga kryddor, buljong, öl och framförallt worcestersås. Låt allt koka ihop, det kan ta ca 40–45 minuter. Det går även att reda av med lite maizenaredning.

Mos

  1. Skala potatisen och skär dem i ganska stora bitar så att moset får lite textur.
  2. Koka potatisbitarna mjuka och häll av vattnet. Mosa med en potatisstamp.
  3. Värm grädde och smör i en kastrull. Tillsätt i potatisen tillsammans med parmesanost. Rör om, men låt moset gärna vara lite grovt.

Mushy peas

  1. Koka ärtorna snabbt.
  2. Mixa ärtorna sedan med smör, citron och mynta till en röra. Smaka av med salt och peppar.