Bang bang kyckling

POPULÄRT
Bang bang kyckling
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Bang bang kyckling

15 ingredienser

1 h

Bang bang kyckling med smakrik dressing, nudlar och rostade sesamfrön är alltid en populär rätt att servera till helgens middag.

Ingredienser

portioner

Dressing

  • 2 msk strösocker
  • salt
  • 2 msk soja (ljus)
  • 2 msk vinäger (chingkiangvinäger)
  • 6 msk tahinipasta
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk chiliolja (med sediment)
  • 1 tsk sichuanpeppar, rostad

Topping

  • 8 sticklökar, vita delen
  • 3 msk sesamfrön, rostade
  • sichuanpeppar, rostad och mortlade

Tillbehör och servering

  • 400 g nudlar, kokta och kalla
  • gurka, i strimlor
  • 600 g kycklingbröst, kallt, kokt och rivet i strimlor
  • sesamolja, rostad

Gör så här

Dressing

  1. Lös upp socker och salt i sojan och vinägern. Vispa ner sesampastan lite i taget till en len dressing, det är lätt att dressingen separerar och blir grynig men det är lätt avhjälpt med lite kallt vatten.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.

Topping

  1. Skär sticklöken i tunna strimlor och lägg i en skål iskallt vatten.
  2. Rosta sesamfröna.
  3. Rosta och mortla sichuanpepparen.

Tillbehör och servering

  1. Koka upp vatten, stäng av värmen och lägg ner nudlarna. Låt nudlarna ligga i tills de är klara, ca 3-15 minuter. Tiden beror på nudlarnas kvalitet, tjocklek och färskhet. Smaka dig fram! Låt de färdiga nudlarna ligga i kallt vatten tills det är dags att servera.
  2. Lägg nudlarna i botten på ett serveringsfat, arrangera gurkstrimlor ovanpå nudlarna.
  3. Lägg en hög av kycklingstrimlor ovanpå gurkan och nudlarna. Slå dressingen rikligt över kycklingen.
  4. Toppa med den avrunna sticklöken, strö över sesamfrön och sichuanpeppar. Ringla över lite rostad sesamolja.
  5. Vid serveringen tar traditionellt husmor/far i huset fatet och rör ihop det hela till en harmonisk enhet färdig att kasta sig över, gör det.