Bakad spetskål med citron- och hasselnötstopping

Bakad spetskål med citron- och hasselnötstopping

Av: Katinka Svedberg

Från: Malou efter tio

11 ingredienser

60 m

Sätt smak på spetskål med en kryddolja och toppa med ett knaprigt hasselnötsströssel och pepprig vattenkrasse. Perfekt tillbehör till grillat kött

I det här receptet används en cirkulator för att tillaga spetskålen enligt tekniken sous vide. Det går också bra att ugnsbaka spetskålen på 175 grader tills innertemperaturen är 95 grader. Ringla i så fall över kryddoljan vid servering.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 spetskål

Kryddolja

  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 färsk gurkmeja, skalad och skivad
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron, saft och finrivet skal
  • salt
  • peppar

Topping

  • 0,5 citron, saft och finrivet skal
  • rostade rapsfrön
  • hasselnötter, grovhackade
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Fyll en stor kastrull med vatten och sätt igång cirkulatorn på en vattentemperatur på 85 grader.
  2. Skär spetskålen i sex klyftor. Lägg dem i en vakuum- eller zippåse. Blanda alla ingredienser till kryddoljan. Häll kryddoljan över spetskålen och vakuumförslut alternativt förslut zippåsen.
  3. Lägg påsen i cirkulatorn i ca 30-40 minuter beroende på spetskålens storlek.
  4. Ta ut spetskålen ur påsen och lägg upp på ett fat. Riv över citronskal och pressa över saft. Garnera med rapsfrön, hasselnötter och vattenkrasse.