Bakad rotselleri med vitvinssås och stenbitsrom

Bakad rotselleri med vitvinssås och stenbitsrom
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bakad rotselleri med vitvinssås och stenbitsrom

8

17 ingredienser

2 h 15 min

Testa att baka hel rotselleri i ugnen, det blir fantastiskt gott. Tillsammans med vitvinssås med rom i och en enkel sallad till blir det en lyxig rätt att njuta av.

Ingredienser

portioner4
  • 1 rotselleri, stor
  • 2 purjolökar
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 75 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 kruka gräslök
  • 1 burk stenbitsrom
  • 1 ask krasse

Till servering

  • 1 gurka
  • 1 grönt äpple
  • 1 msk olivolja
  • ca 4 cm färsk pepparrot
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala rotsellerin. Gnid den med smör och salt. Slå in den med aluminiuimfolie till ett paket. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Ansa och skär purjolökarna på mitten. Lägg dem på plåten med rotsellerin.
  4. Tillaga rotselleri och purjolök i ugnen, ca 2 timmar. Sellerin ska bli mjuk rakt igenom.
  5. Skala och finhacka schalottenlök.
  6. Fräs den mjuk i hälften av smöret utan att den tar färg.
  7. Häll på vinet och låt koka ihop. Häll på grädden och låt det sjuda försiktigt i ca 10 minuter tills såsen känns tjockare.
  8. Skär resterande smör i tärningar och vispa ner i såsen.
  9. Skär gräslöken fint.
  10. När det återstår ca 20-30 minuter på rotsellerin, öppna upp folien så att rotsellerin får färg.
  11. Skär gurkan i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
  12. Blanda äpple och gurka i en skål med olivolja, salt och peppar. Riv över pepparrot.
  13. Ta bort det yttre skalet på purjon och skär det inre i trevliga bitar. Skär rotsellerin i klyftor.
  14. Lägg upp purjo och rotselleri på ett fat.
  15. Vänd ned rom, gräslök och krasse i den varma såsen.
  16. Häll såsen över purjon och rotsellerin och servera med salladen och citron.