Bakad rotselleri med julkryddor, syrlig citrussallad och saffransris

Bakad rotselleri med julkryddor, syrlig citrussallad och saffransris
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Bakad rotselleri med julkryddor, syrlig citrussallad och saffransris

40 ingredienser

2 h

Bakad rotselleri med julkryddor som serveras med en syrlig citrussallad, saffransris och vitlöksemulsion bir en rätt fylld av härliga smaker och texturer. Perfekt som lyxig middag i jul.

Ingredienser

portioner4 - 6

Bakad rotselleri

  • 0,5 kg havssalt
  • 1 rotselleri

Glaze till rotselleri

  • 1 dl hoisinsås
  • 1 dl vatten
  • 1 apelsin (skalet)
  • 4 msk citronsaft (yuzu saft eller annan citrusfrukt)
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 tsk färsk ingefära, rivnen
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 malen nejlika
  • 2 stjärnanis
  • 2 kardemummakärnor, malda (gröna)
  • 1 krm röd chilifrukt

Japanskt saffransris

  • 3 dl ris, rundkornigt japanskt
  • 2,5 dl vatten
  • 1 g saffran
  • 1 krm salt

Rostad vitlöksemulsion

  • 3 klyftor vitlök, skalade i tunna skivor
  • 1 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • ca 1 krm salt
  • 1 tsk citronsaft

Citrussallad

  • 1 blodapelsin, skalad
  • 1 apelsin, skalad
  • 1 grapefrukt, skalad
  • 2 clementiner, skalad
  • 1 silverlök, skalad
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar

Kålrotsgari

  • 2 g salt
  • 75 g strösocker
  • 300 g risvinäger
  • 200 g vatten
  • 10 g röd chilifrukt, färsk
  • 75 g färsk ingefära, fint hackad
  • 130 g kålrot, skivad på mandolin (gul)

Sallad och servering

  • 0,25 rödkål
  • 1 sallad
  • 2 äpplen
  • pickles (valfria sorter)

Gör så här

Bakad rotselleri

  1. Lägg havssalt på en bakplåt och grädda hela rotsellerin i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Innertemperaturen ska nå 85 grader. Låt svalna och riv sedan bort skalet.

Glaze till rotsellerin

  1. Koka upp alla ingredienser till glazen. Glasera rotsellerin strax innan servering och värm den i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Japanskt saffransris

  1. Tvätta riset under kallt vatten några gånger tills vattnet är helt klart. Lägg sedan riset i en skål med kallt vatten, låt stå och svälla ca 30 minuter.
  2. Lägg riset i en kastrull med 2,5 dl vatten, saffran och salt. Koka upp riset på spisen (eller i en riskokare). När det kokar så sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 15 minuter.
  3. Dra riset åt sidan och låt stå i kastrullen ytterligare ca 15 minuter, så det ångas färdigt. Servera eventuellt med furikake.

Rostad vitlöksemulsion

  1. Stek vitlöken gyllenbrun på svag värme i en stekpanna med lite av oljan.
  2. Mixa oljan och vitlöken i en kannmixer till en slät vitlöksolja.
  3. Vispa äggulan och tillsätt vitlökoljan i en tunn stråle, smaksätt med salt och citron.

Citrussallad

  1. Filea alla citrusfrukter och skär silverlöken i tunna skivor på mandolin. Blanda ihop med olivolja och smaksätt med svartpeppar.

Kålrotsgari

  1. Koka ihop salt, socker och vinäger till en lag.
  2. Mixa vatten, chili och ingefära och tillsätt i lagen.
  3. Blanda ihop och kyl ner. Häll sedan lagen över kålroten och låt marinera minst 12 timmar.

Sallad och servering

  1. Hacka en sallad av rödkål, salladsblad, äpple och pickles.
  2. Servera den bakade rotsellerin med saffransriset, vitlöksemulsion, citrussalladen, kålroten och salladen.