Bakad röding med pickade jordgubbar

NYHET
Bakad röding med pickade jordgubbar
Foto: TV4

Bakad röding med pickade jordgubbar

38 ingredienser

1 h + tid i kyl

Bakad röding med pickade jordgubbar, blancherade spritärtor, inkokt gurka och en fräsch sås med citron och forellrom kommer sätta guldkant på dagen.

Ingredienser

portioner

Bakad röding

  • 2 rödingfiléer
  • 2,5 l vatten
  • 2,5 dl salt
  • 1 skiva smör

Blancherade spritärtor

  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 250 g spritärtor, plockade
  • is

Krondillslag

  • 10 dillkronor
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl salt

Inkokt gurka

  • 1 gurka (svensk och ekologisk)
  • 2,5 dl krondillslag
  • 12,5 dl vatten

Picklade jordgubbar

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 ask färska jordgubbar (svenska)

Olja med jalapeño

  • 500 ml rapsolja
  • 3 jalapeños, hela
  • 0,5 förp babyspenat

Sandefjordsås

  • 100 g smör
  • 100 g grädde
  • 100 g crème fraîche
  • citronsaft
  • salt
  • 0,5 dl jalapeñoolja
  • 50 g forellrom

Ragu

  • 2 schalottenlökar
  • 1 jalapeño
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, zest
  • spritärtor
  • inkokt gurka
  • salt
  • citronsaft

Isad rädisa

  • 100 g rädisa
  • vatten, isvatten

Servering

  • ärtskott, plockade

Gör så här

Bakad röding

  1. Mixa eller vispa salt och vatten tills saltet löst sig.
  2. Skinna och putsa fisken.
  3. Lägg fisken i saltlagen i 10 minuter.
  4. Torka sedan av fisken på hushållspapper.
  5. Baka fisken med en skiva smör i ugnen på 50 grader tills innertemperaturen är 38 grader.

Blancherade spritärtor

  1. Koka upp vatten och salt.
  2. Koka ärtorna hastigt i vattnet, ca 1 minut.
  3. Lägg direkt ner ärtorna i isvatten.
  4. Sila av och lägg dem på papper för att torka.

Krondillslag

  1. Plocka av kronan på krondillen (toppen av stjälken), ju fler kronor desto godare blir resultatet.
  2. Koka krondillen tillsammans med vatten, ättika och salt.
  3. Kyl sedan ner vätskan helt.

Inkokt gurka

  1. Kula ur fina kulor av gurkan med ett kuljärn, eller skär gurkan i en valfri form och storlek. Spara putset till en sallad eller gazpacho.
  2. Koka upp krondillslagen från tidigare tillsammans med vatten.
  3. Häll den varma vätskan över gurkan. Låt svalna i kylen, helst över natten då det ger mest smak.
  4. Sila sedan av gurkan.

Picklade jordgubbar

  1. Koka upp en lag på ättika, citronjuice, socker och vatten. Låt lagen svalna i kylen.
  2. Putsa och kvarta jordgubbarna.
  3. Häll den kalla lagen över jordgubbarna och låt dem stå i minst 1 timme, helst över natten.

Olja med jalapeño

  1. Mixa jalapeño, olja och spenat tills det blivit varmt och mörkgrönt.
  2. Sila oljan genom en finmaskig sil och förvara oljan i kylen.

Sandefjordsås

  1. Skär smöret i kuber och ställ åt sidan i rumstemperatur.
  2. Koka upp grädde och crème fraîche med en nypa salt.
  3. Mixa därefter ner smöret med en stavmixer.
  4. Smaka av såsen med salt och citronsaft.
  5. Innan servering tillsätt du oljan med jalapeño och forellrom i såsen.

Ragu

  1. Finhacka schalottenlök och jalapeño.
  2. Blanda ihop hacket med olivolja och citronzest.
  3. Värm ärtorna och gurkan med jalapeñohacket. Smaka av med salt.

Isad rädisa

  1. Hyvla rädisor tunt på en mandolin (ca 2-3 mm tjocka).
  2. Lägg skivorna i isvatten.
  3. Häll av vattnet innan servering.

Servering

  1. Servera de olika komponenterna tillsammans på tallrikar och dekorera med plockade ärtskott.