Bakad lax med sakesås

Jessica Frej

Bakad lax med sakesås

9 ingredienser

30 min

Receptet är inspirerat från rödingen i kokboken ”Jonas Svenssons kök”. En kokbok Jessica Frej varmt rekommenderar för alla som vill få sina smaklökar att göra volter.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl soja (ljus)
  • 1 dl sake
  • 0,5 dl mirin
  • 700-800 g laxfilé (KRAV- eller miljömärkt)
  • 1 citron
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 50 g smör
  • kokt ris (eller potatis till servering)
  • 200 g spenat (färsk eller fryst)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda soja, sake och mirin i en kastrull och pensla blandningen på laxen.
  3. Baka laxen i ugnen i ca 15 minuter tills innertemperaturen är ca 52 grader.
  4. Riv ner citronskalet i kastrullen med sakeblandningen.
  5. Koka upp och pressa i citronsaften.
  6. Tillsätt sedan grädde och smör i kuber.
  7. Mixa blandningen med en stavmixer tills såsen blir blank och luftig.
  8. Koka riset.
  9. När riset är klart så lägg i spenaten så att den ”smälter” ner i riset. Häll av vattnet direkt.

Tips! Koka ris som pasta! Koka upp rikligt med saltat vatten, häll i riset och koka 10–15 minuter (beroende på sort). Häll av i durkslag och låt stå under lock en minut innan servering.