Bakad gös med picklad majrova
Bakad gös med picklad majrova
16 ingredienser
1 h
Bakad gös med picklad majrova är en festlig och välsmakande rätt. Tillsammans med krassesabayonne och kaviar kan den göra en riktig succé i helgen!
Ingredienser
Gös
- 400 g gös
- 50 g salt
- 450 g vatten
Krassesabayonne
- 100 g buskkrasse (eller smörgåskrasse)
- 100 g rapsolja
- salt
- 4 äggulor
- 100 g musselbuljong
- 45 g katsuoboshi (eller vitvinsvinäger)
Picklad majrova
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 3 majrovor
Servering
- 20 g oscietra kaviar
- vattenkrasse (blad)
- kallpressad rapsolja
Gör så här
Gös
- Stycka gösen och skär den i bitar om 60 g. Rimma sedan gösen i en 10% rimlag i ca 15 minuter.
- Baka fisken med lite rapsolja i ugnen på 60 grader varmluft under plastfilm. Fisken ska nå en kärntemperatur på 47 grader.
Krassesabayonne
- Mixa krasse, rapsolja och en nypa salt i en mixer i ca 7 minuter tills det blir varm. Sila sedan av oljan och låt svalna.
- Blanda ihop äggula, musselbuljong och katsuobushi vinäger.
- Slå upp ”sabayonnen” i en kastrull på spisen innan servering och värm tills den börjar tjockna (ca 70 grader). Avsluta med att tillsätta oljan som du mixat med vattenkrasse och salt.
Picklad majrova
- Koka ihop socker, vatten och ättika till en lag. Låt svalna.
- Hyvla majrovorna tunt på mandolin. Lägg hälften i isvatten och andra hälften i lagen fram till servering.
Servering
- Häll krassesabayonne i botten av tallriken. Lägg fisken i såsen, toppa med majrova luftigt ovanpå och avsluta med kaviar och vattenkrasse. Droppar kallpressad rapsolja över.