Bakad gös med picklad majrova

Bakad gös med picklad majrova
Foto: Tv4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Bakad gös med picklad majrova

Av: Ludwig Tjörnemo, Jonas Jonasson

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

1 h

Bakad gös med picklad majrova är en festlig och välsmakande rätt. Tillsammans med krassesabayonne och kaviar kan den göra en riktig succé i helgen!

Ingredienser

portioner

Gös

  • 400 g gös
  • 50 g salt
  • 450 g vatten

Krassesabayonne

  • 100 g buskkrasse (eller smörgåskrasse)
  • 100 g rapsolja
  • salt
  • 4 äggulor
  • 100 g musselbuljong
  • 45 g katsuoboshi (eller vitvinsvinäger)

Picklad majrova

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 3 majrovor

Servering

  • 20 g oscietra kaviar
  • vattenkrasse (blad)
  • kallpressad rapsolja

Gör så här

Gös

  1. Stycka gösen och skär den i bitar om 60 g. Rimma sedan gösen i en 10% rimlag i ca 15 minuter.
  2. Baka fisken med lite rapsolja i ugnen på 60 grader varmluft under plastfilm. Fisken ska nå en kärntemperatur på 47 grader.

Krassesabayonne

  1. Mixa krasse, rapsolja och en nypa salt i en mixer i ca 7 minuter tills det blir varm. Sila sedan av oljan och låt svalna.
  2. Blanda ihop äggula, musselbuljong och katsuobushi vinäger.
  3. Slå upp ”sabayonnen” i en kastrull på spisen innan servering och värm tills den börjar tjockna (ca 70 grader). Avsluta med att tillsätta oljan som du mixat med vattenkrasse och salt.

Picklad majrova

  1. Koka ihop socker, vatten och ättika till en lag. Låt svalna.
  2. Hyvla majrovorna tunt på mandolin. Lägg hälften i isvatten och andra hälften i lagen fram till servering.

Servering

  1. Häll krassesabayonne i botten av tallriken. Lägg fisken i såsen, toppa med majrova luftigt ovanpå och avsluta med kaviar och vattenkrasse. Droppar kallpressad rapsolja över.