Bakad chokladmousse med vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter

Bakad chokladmousse med vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Bakad chokladmousse med vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter

0

25 ingredienser

4 h

En farligt god dessert, om jag får säga det själv. Den lätta choklad­ moussen bryts perfekt mot de kanderade nötterna. Du som älskar choklad måste bara prova den. Dessutom glutenfri!

PLANERING:
Börja med VANILJGLASSEN. Medan glassen körs i glassmaskinen gör du den B A K A D E CHOKLADMOUSSEN. Medan moussen bakas så gör du ÄPPELKRÄMEN. Så fort den är i kylen så gör du KANDERADE HASSELNÖTTER.

Ingredienser

Vaniljglass

  • is, till ett vattenbad
  • 350 g mjölk, 3% (3,5 dl)
  • 250 g vispgrädde (2,5 dl)
  • 40 g glykos (2 msk)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 1 vaniljstång, frön från och stången
  • 90 g äggula (5–6 st)
  • 3 g salt (0,5 tsk)

Bakad chokladmousse

  • 175 g vispgrädde (1 3⁄4 dl)
  • 220 g ägg (ca 4 st)
  • 90 g strösocker (knappt 1 dl)
  • 335 g mörk choklad, 65 %
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g espressopulver (1 tsk)

Äppelkräm

  • 400 g äpple (4–5 stora)
  • 1 kg vatten, kallt (1 liter)
  • 4 g askorbinsyra (1 krm)
  • 145 g strösocker
  • 15 g vatten (1 msk)
  • 60 g honung (3 msk)

Kanderade hasselnötter

  • 65 g hasselnötter (1 dl)
  • 5 g äggvita (1 tsk)
  • 15 g strösocker (1 msk)

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Fyll en rostfri bunke med lika delar is och kallt vatten. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp mjölk, grädde och glykos med hälften av sockret i en kastrull.Ta av från värmen, tillsätt fröna från vaniljstången och stången och låt dra i minst 15 minuter. Ju längre tid desto intensivare vaniljsmak.
  3. Vispa äggulorna med resten av sockret.
  4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
  5. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål. Tillsätt saltet.
  6. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör om emellanåt. Mixa smeten slät med en stavmixer och kör den i glassmaskin.
  7. Bakad chokladmousse
    Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion. Fyll en långpanna till hälften med vatten, ställ in den i ugnen och stäng luckan. Klä en springform med bakplåtspapper både i botten och längs sidan.
  8. Vispa grädden. Ställ den i kylen tills den ska användas.
  9. Vispa ägg och socker till tredubbel storlek.
  10. Hacka chokladen. Smält den antingen i en rostfri skål över en kastrull med kokande vatten eller i mikrovågsugn på halv effekt.
  11. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt salt, vaniljfrön och espressopulver. Vispa ordentligt. Häll det kokande vattnet över chokladen och mixa med en stavmixer till en slät kräm. Vänd i äggskummet och blanda tills hela smeten har samma färg. Tillsätt till sist grädden och vänd runt igen.
  12. Häll smeten i formen och ställ den i den vattenfyllda plåten i ugnen. Öppna och stäng luckan snabbt för att inte släppa ut för mycket ånga. Baka i 20 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Stäng luckan och baka i ytterligare 20 minuter.
  13. Öppna luckan igen och släpp ut ångan. Stäng av ugnen och låt moussen stå kvar i ytterligare 25 minuter med ugnsluckan på glänt.
  14. Ta ut moussen, lägg en tallrik över formen och vänd den uppochner. Låt moussen stå i minst 10 minuter före servering under formen. Servera med glass eller lättvispad grädde.
  15. Äppelkräm
    Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion.
  16. Skala och dela äpplena i fyra klyftor var. Ta bort kärnhuset. Lägg äppelklyftorna i en bunke med 1 liter vatten och askorbinsyran.
  17. Häll av vattnet och lägg äppelklyftorna i en ugnsform. Häll 1 msk vatten i formen och strö över socker. Täck formen med plastfolie och baka äpplena i 30–35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna utan att ta bort plasten.
  18. Häll av eventuell vätska och mixa äpplena med honungen till en slät puré. Sila purén i ett kaffefilter över en skål. Fyll en spritspåse med krämen och förvara i kylen.
  19. Kanderade hasselnötter
    Värm ugnen till 180 grader, varmluftsfunktion.
  20. Rosta nötterna på en plåt med bakplåtspapper i cirka 8 minuter.
  21. Fukta nötterna med äggvitan och sockret i en skål och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 170 grader och rosta i cirka 10 minuter.