• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Bakad avokado

12 röster
20 m
4
Bakad avokado
Foto: Ulrika Ekblom
20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 avokador
  • 4 ägg (små)
  • 8 tomater, smakrika
  • 200 g majskorn, helst från färsk majs
  • olivolja, att steka i
  • 4 msk parmesanost, fint riven (eller pecorinoost)
  • ev chiliflakes
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • sriracha (eller tabasco)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela avokadofrukterna och gröp ur kärnorna plus ytterligare en matsked avokadokött runt där kärnan suttit. Det kan du servera till sedan.
  3. Skär av en liten tunn skiva på varje botten på avokadohalvorna så att de står stadigt.
  4. Ställ dem i en ugnsform och knäck försiktigt i äggen. Om det är för mycket vita kan du skeda bort lite.
  5. Baka cirka 10–15 minuter tills äggvitan stannat och äggulan är som du vill ha den. Lös eller krämig är att föredra, håll koll!
  6. Dela under tiden tomaterna och stek dem hastigt i lite olivolja. Salta och peppra.
  7. Stek även majsen på hög värme tills den får färg och börjar ”poppa”. Salta lätt.
  8. Strö över lite flingsalt, riven pecorinoost och chiliflakes och servera avokadorna med de stekta tomaterna och majsen. Bjud srirachasås eller tabasco till.
9 september 2015