Baghali polo med lammkött

1,5 h
4 - 6
Baghali polo med lammkött
Foto: TV4

Persisk husmanskost med lammlägg, baghali, dill och berberis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 mars 2016
1,5 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk saffran
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1,5 kg lammlägg
  • 5 lökar
  • 2 msk saffransvatten
  • salt
  • 400 g ris
  • 1 dl berberisbär
  • 1 dl ris
  • 200 g gröna baghali
  • 150 g torkad dill
  • 100 g smör

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk grädde
  • 1 lök
  • 1 tsk saffransvatten
  • vetemjöl

Till servering

  • grön kvist av något slag
  • rädisor
  • tunnbröd

Gör så här

  1. Koka lammläggen tillsammans med vatten, lök, saffransvatten, saffran, rosmarin, kanel, svartpeppar och gurkmeja. Ca 45 min-1 timme.
  2. Tvätta riset i ljummet vatten, häll sedan upp 2 liter vatten i en kastrull och tillsätt en tesked salt. Riset ska läggas i kastrullen och kokas i ca 15 minuter. Därefter sila bort vattnet.
  3. Stek ett tunnbröd snabbt på kastrullens botten.
  4. Stek sedan torkad dill, baghali och smör på låg värme, ca 15 min.
  5. Stek berberisbär och 1 dl ris.
  6. Sås
    Gör en redning på vetemjöl och smör. Fräs tomatpuré och lök. Häll sedan på saffransvatten och grädde. Koka ihop!
  7. Lägg upp
    Ris, bönblandning, rädisa och grönt, berberisblandning och köttet samt en liten bit tunnbröd.
Kommentera receptet

Fler goda recept