Bacongrillad solbackakyckling

koket.se
Bacongrillad solbackakyckling ny
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Bacongrillad solbackakyckling

33 ingredienser

1 h

Bacongrillad solbackakyckling med gräddkokt savoykål, syrad rödkål och buljongkokt potatis kan bli en rätt att briljera med i helgen. Dryckestips! Mas Louise Côtes de Rhône, nr 6740, 115 kr.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 kyckling (svensk från Solbacka)
  • 1 citron
  • 0,5 vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk soja
  • 1 förp bacon, tunt skivat (eller sida av bacon)
  • vitt vin
  • smör
  • olivolja

Gräddkokt savoykål

  • 0,5-0,25 savoykål
  • 2 dl grädde
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe persilja

Syrad rödkål

  • 0,25 rödkål
  • 1 dl svartvinbärsgelé (eller saft)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 1 dl rött vin
  • salt

Buljongkokt potatis

  • 12 potatisar
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 morot (liten)
  • olivolja
  • 2 lagerblad
  • salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • vatten

Servering

  • persilja

Gör så här

Kyckling

  1. Snitta låren på kycklingen.
  2. Fyll kycklingen med delad citron och vitlök.
  3. Salta, peppra samt pensla kycklingen med soja.
  4. Fördela bacon runt kycklingen.
  5. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under.
  6. Sätt den i ugnen på 200 grader. Kolla med jämna mellanrum av, om baconet blir för krispigt så sänk värmen något och ställ in ugnen på undervärme.
  7. Kycklingen är klar efter ca 1 timme och 20 minuter när benet släpper från lårköttet.
  8. Ta ut kycklingen, låt svalna och tranchera upp köttet.
  9. Vispa ur plåten med lite vitt vin.
  10. Värmehåll kycklingen tills det är dags att servera.

Gräddkokt savoykål

  1. Plocka bladen från savoykålen och ta bort rotfästet. Finstrimla bladen och koka dem i lättsaltat vatten i någon minut.
  2. Koka ner grädden och smaksätt med senap, salt och vitpeppar. Vänd ner kålen och avsluta med rikligt med persilja.

Syrad rödkål

  1. Finstrimla rödkålen och koka strimlorna med övriga ingredienser under lock i 20–30 minuter. Det ska koka ihop ordentligt.
  2. Smaksätt eventuellt med lite mer vinäger, kålen ska ha relativt hög syra.

Buljongkokt potatis

  1. Skala potatisarna och skär dem i grova skivor.
  2. Skiva lök, vitlök och morot.
  3. Fräs allt i olivolja.
  4. Tillsätt lagerblad, lite salt, grönsaksbuljongtärning och vitt vin. Låt sedan koka under lock.

Servering

  1. Servera rätten med lite persilja och buljong.
  2. Resten av buljongen är perfekt att spara till en soppa i veckan.