Augachile med kokt bläckfisk
Augachile med kokt bläckfisk
20 ingredienser
2 h
Läcker sallad med kokt bläckfisk, morot, tomat, chili och selleri. Du hittar även receptet på hur du kokar bläckfisken här (ger 2 kg färdigkokt bläckfisk).
Se Peter Norman laga receptet

Ingredienser
Grundrecept kokt bläckfisk
- 2 kg bläckfisk, åttaarmad
- 2 dl havssalt
- 1 bit rättika, riven
- 10 svartpepparkorn
- 2 morötter, tvättade och skurna i bitar
- 1 gul lök, klyftad
- 5 stjälkar stjälkselleri
- 5 kvistar färsk bladpersilja
- vatten
- is, bitar
Augachile
- 1 kg bläckfisk, kokt
- 3 limefrukter, juice
- 1-2 serranochili, tunt skivad
- 1 tomat, fint tärnad
- 0,25 rödlök, fint tärnad
- 0,25 morot, fint tärnad
- 1 stjälk stjälkselleri, fint tärnad
- 1 knippe koriander, fint skuren
- 3 msk olivolja
- salt
Gör så här
Koka bläckfisk
- Massera bläckfisken i 20 min med havssaltet och rättikan för att möra och tvätta den.
- Koka upp vatten, salt, peppar och resten av grönsakerna. Fyll en bunke med isbitar och vatten
- Doppa 2 cm av bläckfiskens tentakler i det kokande vattnet och lyft upp dem ur vattnet i några sekunder. Doppa i isvattnet. Doppa ytterligare 2 cm i det kokande vattnet och lyft upp igen. Upprepa det här tills tentaklerna rullat upp sig till ända upp till bläckfiskens huvud.
- Lägg sen ner hela bläckfisken i det kokande vattnet. Sänk värmen och låt sjuda i 40 min. Tag kastrullen från värmen och låt stå i ytterligare 40 min. Lyft upp ur kastrullen och låt svalna.
Augachile
- Skiva bläckfisken tunt och placera på ett stort uppläggningsfat. Pressa över limen. Fördela chili, rödlök, morot, selleri och dekorera med koriander. Ringla över olivolja och smaka av med salt.