Aubergineröra med fermenterad vassle

NYHET
Aubergineröra med fermenterad vassle
Foto: Tv4

Aubergineröra med fermenterad vassle

10 ingredienser

1 h

Aubergineröra med fermenterad vassle och bröd blir en smakrik förrätt att njuta av.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4-6 aubergines
  • olivolja (eller rapsolja till pensling och stekning)
  • salt
  • 1-2 gula lökar (stora)
  • 10-12 klyftor vitlök
  • 2-3 msk torkad mynta
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 dl kashk (+ extra till garnering)
  • svartpeppar
  • bröd (gärna Barbari)

Gör så här

  1. Skala och halvera auberginerna. Använd en gaffel för att göra små hål i ytan.
  2. Pensla auberginerna med olivolja och strö över lite salt.
  3. Lägg auberginerna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter, eller tills de är mjuka.
  4. Koka upp en kastrull med vatten och skär under tiden upp en lök i strimlor. Koka löken mjuk. Låt den sedan rinna av och torka.
  5. Finhacka den andra löken samt vitlöken.
  6. Hetta upp olja i en kastrull och stek den strimlade och kokta löken tills den blir krispig. Lägg åt sidan och använd som garnityr.
  7. Stek myntan snabbt i samma kastrull. Lägg åt sidan och använd som garnityr senare.
  8. Stek även hälften av vitlöken i samma kastrull tills den är gyllene och lägg även den åt sidan för att använda som garnityr.
  9. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek den finhackade löken tills den blir mjuk.
  10. Tillsätt resten av vitlöken, gurkmeja och salt i kastrullen med lök och stek i ytterligare 1 minut.
  11. Ta ut auberginerna och skär dem i bitar.
  12. Tillsätt auberginen i kastrullen med lök- och vitlöksblandningen och låt puttra i ca 5 minuter.
  13. Tillsätt Kashk men spara lite till garnering.
  14. Mixa allt med stavmixer och krydda med salt och peppar.
  15. Lägg upp aubergineblandningen på tallrikar.
  16. Ringla över den sparade kashken och garnera med den stekta löken, vitlöken och myntan.
  17. Servera rätten varm eller ljummen tillsammans med bröd.