Aprikoskaka med pistage

Mattias Kristiansson porträtt

Aprikoskaka med pistage

14 ingredienser

1 h

Vill du bjuda en en god efterrätt så är aprikoskaka med pistagenötter ett hett tips!

Ingredienser

6 - 8 portioner
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl farinsocker
  • 50 g smör
  • 6 aprikoser
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3,5 dl mjölk
  • grön livsmedelsfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en springform som är 20 cm i diameter och klä botten med bakplåtspapper.
  3. Mixa pistagenötterna till ett fint mjöl i en matberedare.
  4. Smält ihop farinsocker och smör i en kastrull. När det bubblar och sockret har lösts upp häller du ner blandningen i formen.
  5. Skär frukten i klyftor och lägg ner i formen. Är de små räcker det att du halvera dem och lägger dem med snittytan nedåt.
  6. Sikta ner vetemjöl, pistagemjöl, socker, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
  7. Blanda ihop olja, mjölk och eventuell grön livsmedelsfärg i en annan bunke och vispa sedan ner lite av mjölblandningen i taget.
  8. När du har en slät smet utan klumpar skrapar du ner den i springformen.
  9. Grädda kakan i 50 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten.
  10. Ta ut kakan och låt den svalna tills den är ljummen. Skär med en kniv runt kanten på kakan.
  11. Sätt en serveringstallrik över formen och vänd den upp och ner så att kakan lossnar från formen.
  12. Dekorera med hackade pistagenötter.