Äppeltoscakaka med salta jordnötter

Äppeltoscakaka med salta jordnötter
Foto: TV4
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Äppeltoscakaka med salta jordnötter

13 ingredienser

När du trodde att äppelkakan inte kunde bli ännu godare… Toscaglasyr med salta jordnötter lyfter kakan till nya höjder.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör, kylskåpskallt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • bakplåtspapper till formen
  • 2-3 äpplen
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 1 msk florsocker

Toscaglasyr

  • 75 g salta jordnötter
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp smöret, skuret i små bitar, och sockret i en matberedare monterad med kniv och mixa ihop.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet. Lägg smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.
  3. Eventuellt skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Pensla äppelskivorna med citronsaft. Sikta över florsocker.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25 minuter eller tills den är nästan klar.

Glasyr. Hacka jordnötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och koka ihop. Rör i mjölet. Rör i mjölken. Koka glasyren under omrörning tills den tjocknar, ca 3 minuter. Blanda i ⅔ av nötterna.

  1. Bred glasyren över kakan. Strö över resten av nötterna. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter. Låt kakan svalna och ta ur formen.