Äppeltoscakaka med salta jordnötter
Äppeltoscakaka med salta jordnötter
13 ingredienser
När du trodde att äppelkakan inte kunde bli ännu godare… Toscaglasyr med salta jordnötter lyfter kakan till nya höjder.
Ingredienser
- 200 g smör, kylskåpskallt
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- bakplåtspapper till formen
- 2-3 äpplen
- 1-2 tsk citronsaft
- 1 msk florsocker
Toscaglasyr
- 75 g salta jordnötter
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp smöret, skuret i små bitar, och sockret i en matberedare monterad med kniv och mixa ihop.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet. Lägg smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.
- Eventuellt skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Pensla äppelskivorna med citronsaft. Sikta över florsocker.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25 minuter eller tills den är nästan klar.
Glasyr. Hacka jordnötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och koka ihop. Rör i mjölet. Rör i mjölken. Koka glasyren under omrörning tills den tjocknar, ca 3 minuter. Blanda i ⅔ av nötterna.
- Bred glasyren över kakan. Strö över resten av nötterna. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter. Låt kakan svalna och ta ur formen.