• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Äppelsmulpaj med sjuden vaniljsås

10 röster
1 h
4-6
Äppelsmulpaj med sjuden vaniljsås
Foto: Pål Allan

Receptet är ur boken Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske.

husmanskost_omslag

En riktigt krispig och söt äppelpaj med smuldeg slår det mesta till fikat. Servera en hemgjord sjuden vaniljsås till och det kommer bli allas favoritfika.

1 h
4-6

Du behöver

Äppelsmulpaj

  • 5 äpplen (röda)
  • 3 msk muscovadosocker
  • 1 msk malen kanel
  • 200 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

Vaniljsås

  • 3 vaniljstänger
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 10 äggulor
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Äppelsmulpaj
    Kärna ur och skär ner äpplena. Lägg äpplebitarna tillsammans med muscovadosocker och kanel i en bunke, blanda runt.
  2. Ta en liten klick av smöret och smörj botten av en pajform. Lägg äpplen i den smorda formen.
  3. Blanda resten av smöret med mjöl, strösockret och kanel till en deg. Smula degen över äpplebitarna i pajformen.
  4. Grädda pajen på 220 grader i 20-30 minuter till gyllenbrun färg.
  5. Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila i cirka 30 minuter. Servera helst pajen nygräddad, ljummen och med sjuden vaniljsås till.
  6. Vaniljsås
    Dela vaniljstängerna på längden. Lägg i kastrullen tillsammans med mjölk och grädde och gör ett uppkok.
  7. Vispa upp äggulorna tillsammans med socker och häll det i den varma gräddmjölken. Sjud smeten till 86 grader till den blir krämig. Sila och kyl ner smeten. Låt den sedan vila ett par timmar i kylen.
  8. För att förfina en aning kan du tillsätta ett par matskedar lättvispad grädde.
Tips!
husmanskost_omslag

Receptet är ur boken "Husmanskost"

17 januari 2020