Äppelpizza med vaniljglass och hemgjord salt kolasås
Äppelpizza med vaniljglass och hemgjord salt kolasås
13 ingredienser
30 m
Den här pizzan är verkligen något utöver det vanliga! Gillar du dessertpizza bara måste du testa den här godingen.
Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser
Kolasås
- 2 dl ljus sirap
- 1,5 dl grädde
- 0,5 tsk flingsalt
- 50 g smör
Pizza
- 75 g smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk malen kanel
- 4 äpplen (gärna svenska syrliga)
- 1 förp smördeg (ca 250 g)
- 0,5 dl strösocker (eller rårörsocker)
Servering
- 1 citron, zest
- färsk citronmeliss
- vaniljglass
Gör så här
Kolasås
- Koka upp sirap, grädde och salt i en kastrull. Låt puttra i ca 15 minuter på medelvärme.
- Tillsätt sedan smöret och blanda tills det smält. Häll över i en skål och ställ i kylen fram till servering.
Pizza
- Bryn 75 g smör i en kastrull på medelhög värme. När smöret är brynt så stäng av värmen och tillsätt timjan och kanel. Låt svalna.
- Skiva äpplen tunt på mandolin eller för hand.
- Sätt ugnen på 220 grader och rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel.
- Täck sedan degen med äppelskivorna, pensla på det brynta smöret och toppa med ett tunt lager socker.
- Baka pizzan i ugnen i ca 12–15 minuter.
Servering
- Riv över citronzest och toppa med citronmelis.
- Servera äppelpizzan med vaniljglass och kolasåsen.