Äppelpizza med vaniljglass och hemgjord salt kolasås

POPULÄRT
koket.se
Äppelpizza med vaniljglass och hemgjord salt kolasås
Filip Poon
Filip Poon

Äppelpizza med vaniljglass och hemgjord salt kolasås

13 ingredienser

30 m

Den här pizzan är verkligen något utöver det vanliga! Gillar du dessertpizza bara måste du testa den här godingen.

Se Filip Poon laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner pizza

Kolasås

  • 2 dl ljus sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 50 g smör

Pizza

  • 75 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk malen kanel
  • 4 äpplen (gärna svenska syrliga)
  • 1 förp smördeg (ca 250 g)
  • 0,5 dl strösocker (eller rårörsocker)

Servering

  • 1 citron, zest
  • färsk citronmeliss
  • vaniljglass

Gör så här

Kolasås

  1. Koka upp sirap, grädde och salt i en kastrull. Låt puttra i ca 15 minuter på medelvärme.
  2. Tillsätt sedan smöret och blanda tills det smält. Häll över i en skål och ställ i kylen fram till servering.

Pizza

  1. Bryn 75 g smör i en kastrull på medelhög värme. När smöret är brynt så stäng av värmen och tillsätt timjan och kanel. Låt svalna.
  2. Skiva äpplen tunt på mandolin eller för hand.
  3. Sätt ugnen på 220 grader och rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel.
  4. Täck sedan degen med äppelskivorna, pensla på det brynta smöret och toppa med ett tunt lager socker.
  5. Baka pizzan i ugnen i ca 12–15 minuter.

Servering

  1. Riv över citronzest och toppa med citronmelis.
  2. Servera äppelpizzan med vaniljglass och kolasåsen.