Äppelpaj med smultäcke

Sébastien Boudet

Äppelpaj med smultäcke

19 ingredienser

2 h

Sébastiens underbara mördegspaj som fylls med äppelkompott och toppas med smuldeg.

Tips! Spara och frys gärna in kärnhusen i en burk – de är rika på pektin och är perfekta att använda för att till exempel göra geléhallon eller för att tillföra extra pektin när du kokar sylt.

Ingredienser

portioner paj

Mördegsbotten

  • 175 g vetemjöl
  • 50 g skrädmjöl (kan ersättas med vetemjöl)
  • 5 g bakpulver
  • 220 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 160 g strösocker
  • 1,5 krm havssalt
  • 100 g ägg [2 st]

till cirka 1 liter:

  • 800 g hela äpple (eller päron)
  • 1 vaniljstång
  • 70 g valfritt socker
  • 1 kanelstång, liten bit
  • 0,5 citron

Smuldeg

  • 50 g vetemjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 50 g muscovadosocker
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 3 g salt
  • dinkel- eller havreflingor
  • ev kryddor (t ex kanel, kardemumma eller svartpeppar)

Gör så här

  1. Sikta vetemjöl, skrädmjöl och bakpulver till mördegsbottnen över en stor skål. Dela smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölet med händerna.
  2. Blanda socker och salt i en skål och rör ner det i mjölblandningen. Tillsätt ägg och arbeta ihop för hand till en riktigt kladdig deg.
  3. Ta fram en springform i metall, cirka 26 cm i diameter, och klipp till ett bakplåtspapper som är lite större än själva formen. Tryck ut mördegen på bakplåtspapperet med hjälp av en sked som du har spolat i kallt vatten. Flytta över det hela till pajformen. Se till att degen verkligen täcker hela formen och kanterna.
  4. Värm ugnen till 220 grader.

Äppelkompott

  1. Skala och kärna ur frukterna. Dela frukten i grova bitar och lägg bitarna i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret. Lägg vaniljsockret och vanilj samt kanelstången i kastrullen. Pressa i saften från en halv citron. Lägg på locket och koka upp på låg värme. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Kompotten är klar när frukten har kokat sönder, det tar 15–20 minuter.
  2. Fyll pajskalet med kompotten.

Smuldeg

  1. Blanda alla ingredienser för hand. Du kan även använda en potatisstomp som redskap – funkar superbt!
  2. Smula degen över kompotten.
  3. Sätt in pajen i mitten av ugnen och sänk direkt temperaturen till 150 grader. Grädda pajen i ungefär 1 timme. Njut av pajen ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås.